Az egészségügyi miniszter belengette az intézkedések lehetséges szigorítását

2021. szeptember 26. - 13:24 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter kilátásba helyezte a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések szigorítását. Egyelőre nem téma az oltás kötelezővé tétele, viszont kérdésesnek tartja annak kikényszerítését. Erről a tárcavezető beszélt vasárnap a TA3 V politike című műsorában.

Az egészségügyi miniszter belengette az intézkedések lehetséges szigorítását
Fotó: TASR

„Nem szeretnénk korlátozni az embereket, sem bevezetni a veszélyhelyzetet. Azt szeretnénk, ha tudatosítanák, ez csakis az ő döntésükön múlik” – nyomatékosította Lengvarský, majd hozzátette: az oltással az emberek saját magukat és környezetüket is védik, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy ne teljenek meg a kórházak. A jelenlegi beoltottsági arány mellett a minisztert nem lepte meg a pozitív esetek növekedése.

Az oltás kötelezővé tételével kapcsolatban két szempontot különböztetett meg. „Az első a jogi, ahol nem szabadna problémának adódnia. A másik az oltás kikényszerítése. Amennyiben a meghatározott csoportokból valaki nem akarja magát beoltatni, például az egészségügyi dolgozók, milyen módon bírságoljuk meg?” – mutatott rá Lengvarský.

Az egészségügyi dolgozók esetében a beoltottság megközelítőleg 70%-os. Azoknál, akik elsődlegesen vannak kapcsolatban a fertőzöttekkel, a beoltottsági arány több mint 90%-os az orvosok esetében, a nővérekében pedig több mint 80%-os.

Lengvarský megjegyezte, hogy az oltásellenző kampány egyre jobban erőre kap. „Minden bizonnyal nehezen győzzük meg azokat, akik nem akarják magukat beoltatni. Néhány községben még a mobil oltócsapatainkat is megtámadták” – tette hozzá.

A miniszter Nagy-Britannia és Portugália példáját hozta fel az oltás hatékonyságával kapcsolatban – ezekben az országokban ugyanis olyan magas a beoltottsági arány, hogy eltörlik a járványügyi intézkedéseket.


TASR/para