Az egészségügyi miniszter nem akarja leváltani Ján Mikast a rossz adatok küldése miatt

2021. június 3. - 18:31 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter nem lát okot Ján Mikas tiszti főorvos leváltására az utazási térképpel összefüggésben küldött helytelen adatok miatt. Rámutatott, hogy az adatokat küldő hivatalnok hibázott.

Az egészségügyi miniszter nem akarja leváltani Ján Mikast a rossz adatok küldése miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Rámutatott, hogy az adatokat küldő hivatalnok hibázott.

A tárcavezető elmondása szerint a tiszti főorvossal tisztázták a dolgokat, a hibát orvosolták, emellett pedig bevezetik az adatküldés kettős ellenőrzését. Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője hozzátette: a szóban forgó részleg vezetőségét érintő személycsere történt.

Az SaS koalíciós párt csütörtökön felszólította Mikast, hogy indítson alapos vizsgálatot annak kiderítésére, ki a felelős a rossz járványügyi adatok továbbításáért a TESSy rendszerbe, ami miatt Szlovákiát ismét piros kategóriába sorolták.

Račková megjegyezte, hogy a hivatal elsőrendű prioritásként kezelte az ügyet, intenzív kommunikációt folytatott az ECDC-vel a hiba mielőbbi orvosolása érdekében, és tisztázta a helyzetet a cseh egészségügyi hatóságokkal is.

Emlékeztetett, hogy a Közegészségügyi Hivatal elismerte az általa vétett hibát.

"Az adatközlés problematikája ugyanakkor összetettebb kérdés, és a félreértéshez több tényező is hozzájárult. Ez utóbbit az okozta, hogy az ECDC nemrég módosította az adatközlés struktúráját. Ráadásul újabban több forrásból is merít adatokat, olyanokból is, amelyek nem a Közegészségügyi Hivatal hatáskörébe tartoznak"

- fejtette ki a szóvivő.

TASR