Az egészségügyi miniszter szerint a kormány hamarosan tárgyalni fog a kórházreformról

2023. november 8. - 20:13 | Belföld

A következő ülésén tárgyal a kormány a kórházoptimalizációról szóló törvénymódosításról – tájékoztatott Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter a Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Az egészségügyi miniszter szerint a kormány hamarosan tárgyalni fog a kórházreformról
Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter (Fotó: TASR)

A miniszter kérte, hogy a javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalják.

„Köszönöm a pozitív hozzáállást, és hogy olyan jogszabálytervezetet fogadhatunk el, amely segíti a kórházhálózat optimalizálásának zökkenőmentes véghezvitelét, a helyreállítási terv egyik mérföldkövét, miközben a páciensek teljes körű egészségügyi ellátásban részesülhetnek az ország valamennyi kórházában, az átmeneti időszakban is, hogy ne álljanak elő olyan kritikus helyzetek, amikor az orvosok távozása miatt osztályokat kell bezárni"

– mondta a miniszter.

A módosítás célja, hogy 2024-ben minden kórházban ugyanúgy elérhető legyen az egészségügyi ellátás, mint jelenleg. „Még a szülések száma alapján megszüntetésre ítélt szülészeteket sem lenne szabad bezárni a kórházhálózat optimalizálása címén" - tette hozzá Dolinková. A javaslatról még szerdán tárgyal a miniszter Peter Kmec (Hlas-SD) helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettessel.

Fico hozzátette, kész segíteni minden olyan változtatásban, amelyet gyorsított eljárás keretében kell megoldani. A találkozón elmondta, a miniszter türelmét kérte, valamint arra kérte Dolinkovát, egyeztessen az egészségügyi dolgozókkal. Hozzátette, elégedett a kormányprogramnak azzal a részével is, amelyet a miniszter dolgozott ki.

„Elköteleztük magunkat amellett, hogy javítsuk az egészségügyi ellátást, valamint az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó munkakörülményeit"

– fogalmazott a miniszter.

Oskar Dvořák, a Progresívne Slovensko (PS) mozgalom egészségügyi szakértője elmondta, nagyra értékeli, hogy a miniszterelnök és a miniszter is kifejezte a kórházreform folytatására irányuló szándékát, és jelezték, hogy még ebben az évben el kell fogadni a törvénymódosítást. Azt is nagyra értékelte, hogy kijelentették, meg kell oldani a munkaerőhiányt.

„Amit azonban a miniszterelnök és a miniszter nem említett, pedig kulcsfontosságú a szlovákiai egészségügy szempontjából, az például a járóbeteg-ellátás reformja és elsősorban a kórházépítés"

– mondta Dvořák, hozzátéve, hogy a PS oda fog figyelni arra, mivel áll elő a kabinet a kormányprogramban.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása és a Szlovákiai Kórházak Szövetsége is a kórházhálózat optimalizálásának elhalasztását kéri. Dolinková bejelentette, a hét elején tárgyal a kérdésről az önkormányzatok és a kórházak képviselőivel.

„Nem kezdhetjük el a kórházhálózat optimalizálását, ha az azzal a veszéllyel jár, hogy a betegek nehezebben juthatnak el az egészségügyi intézményekbe"

– közölte a miniszter.

TASR