Az egészségügyi minisztérium átértékeli a tesztelési stratégiáját

2021. április 20. - 07:22 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium jelenleg a tesztelési stratégia átértékelésén dolgozik. Ezt Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője közölte a TASR-rel. Emlékeztetett: vannak olyan személyek, akiknek újabban már nem kötelező teszteltetni magukat.

Az egészségügyi minisztérium átértékeli a tesztelési stratégiáját
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Például a munkáltatók képviselőivel és az oktatásügyi minisztériummal is egyeztetünk arról, hogy hogyan teszteljünk azokon a helyeken, ahol nagyobb számban találkoznak az emberek. A tesztelést a megelőzés hatékony eszközének tartjuk, ha például tünetmentes koronavírus-fertőzötteket szűrünk ki a segítségével, mert miután ezek házi karanténba kerülnek, a vírus nem terjed tovább” – mondta.

Emlékeztetett: az érvényes kormányrendelet és a kormány Járványügyi Bizottságának az ajánlása alapján újabban nem kell teszteltetnie magát azoknak, akiket legalább 14 napja oltottak be az mRNA vakcina második adagjával, vagyis a Pfizer/BioNTech és a Moderna védőoltásával.

Ez azokra is érvényes, akik már legalább négy hete megkapták az AstraZeneca vektor alapú vakcinájának első adagját. A TASR azon kérdésére, hogy az utóbbi vakcina esetében miért mentesülünk az első adag beadása után a teszteltetési kötelezettség alól, Eliášová azt mondta, hogy egy szakmai döntésről van szó, és a kormány Járványügyi Bizottságának az ajánlásáról, amelyet a szakértői konzíliummal is megvitattak.

Azoktól sem fognak tesztet kérni, akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen, vagy már megkapták az első adag oltóanyagot, illetve annak beadása óta eltelt legalább 14 nap.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy a védőoltás első adagját 953 328 ember kapta meg eddig, 345 492-nek pedig már a második oltást is beadták.


TASR