Az egészségügyi minisztérium fontos felhívást tett közzé

2020. szeptember 14. - 20:04 | Belföld

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) arra szólítja fel a polgárokat, hogy a hétvégéken és a szabadnapokon is viselkedjenek felelősségteljesen, és ne csak magukat, de a hozzátartozóikat is óvják a koronavírus-fertőzés kockázatától. Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője elmondta: az állandó intenzív munkájuknak köszönhetően a tárca ellenőrzés alatt tartja a járványhelyzetet.

Az egészségügyi minisztérium fontos felhívást tett közzé
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A minisztérium hangsúlyozta, hogy körülbelül 2000 lélegeztető-, illetve légzést segítő gép áll rendelkezésre, és a kórházak szükség esetén azonnal az igényekhez tudják igazítani a fekvőhelyeket. Védőfelszerelésből is van elegendő. A tárca napi szinten nyomon követi a helyzetet.

Az egészségügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a fertőzöttek egyharmada külföldről hurcolja be a betegséget. Ezek másik harmada valamilyen kockázattal járó tevékenység miatt betegszik meg, a többiek pedig azért fertőződnek meg, mert kapcsolatba kerülnek az előző két csoporttal. Ezért megelőző intézkedéseket kell tennünk. „A szájmaszk viselése, a kellő távolság megtartása és a rendszeres kézmosás az a három alapvető dolog, amely megelőzőleg véd bennünket az új típusú koronavírustól” – hangsúlyozta.

Az egészségügyi tárca arra szólította fel az embereket, hogy viseljenek szájmaszkot, és mossanak rendszeresen kezet. Eközben használjanak szappant, és a művelet ne tartson 30 másodpercnél rövidebb ideig. A tárca ajánlása szerint továbbá el kellene kerülni a nagyobb embertömegeket, és két méteres távolságot kellene tartani más emberektől. A liftet szintén jobb elkerülni, mivel zárt térről van szó, és inkább a lépcső használata ajánlott. Arra is érdemes ügyelni, hogy az arcunkat ne fogjuk meg fölöslegesen. A dohányosoknak azt ajánlják, hogy ezt a rossz szokásukat csökkentsék a minimumra, mivel károsítja tüdőt.


(TASR)