Az Egészségügyi Minisztérium intézkedéseket készít elő, hogy megakadályozzák az omikron variáns terjedését

2021. november 27. - 18:01 | Belföld

Szlovákia Egészségügyi Minisztériuma a Szlovák Közegészségügyi Hivatallal (ÚVZ) együttműködve lépéseket készít elő az újonnan felfedezett omikron variánssal kapcsolatban. Ennek célja, hogy azonosítsák azokat a személyeket, akik a közelmúltban a potenciálisan veszélyeztetett országokban tartózkodtak.

Az Egészségügyi Minisztérium intézkedéseket készít elő, hogy megakadályozzák az omikron variáns terjedését
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ide tartozik Dél-Afrika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (korábban Szváziföld), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong és a Seychelle-szigetek. A TASR-t Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatta.

„Az emberek azonosításának célja a későbbi hazai karantén és a minták elkülönítése, amelyek megakadályozza a vírus további terjedését” – magyarázta Eliášová.

Elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium vagy a Közegészségügyi Hivatal a közeljövőben tájékoztatni fog a további lépésekről.

Biztosított azonban afelől, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) a szakértőkkel együtt figyelemmel kíséri a helyzetet.

Pénteken (november 26-án) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggasztó variánsnak” minősítette az újonnan felfedezett omikron variánst, más néven B.1.1.529-et.

Nem kizárt, hogy a delta variánshoz hasonlóan az omikron is egy veszélyesebb, gyorsabban terjedő változata a koronavírusnak.

A WHO megerősítette, hogy az első minta, amely bizonyította az omikron jelenlétét Dél-Afrikából származik. Európában az első ilyen esetet pénteken jelentették Belgiumban. Szombaton pedig már Csehországban és Németországban is bukkantak omikron variánssal fertőzött betegre.

TASR