Az egészségügyi minisztérium már készül a járvány harmadik hullámára

2021. július 28. - 12:54 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium előzetesen felkészül a koronavírus-járvány harmadik hullámára. A reprofilizációs tervnek köszönhetően a kórházak készen állnak, szükség esetén pedig képesek átcsoportosítani a kapacitásokat a koronavírusos betegekre. Emellett nagyban zajlik a beoltottsági arány növelése.

Az egészségügyi minisztérium már készül a járvány harmadik hullámára
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője rámutatott, hogy az emberek a kórházak oltóközpontjaiban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, cégekben, valamint a mobil oltócsapatok és a körzeti orvosok által oltathatják be magukat. A tárca emellett dolgozik az oltási kampány fellendítésén, a Közegészségügyi Hivatallal (ÚVZ) együttműködve pedig igyekeznek effektívebbé tenni a kontaktszemélyek felkutatását, a pozitív minták szekvenálását, valamint a szennyvíz megfigyelését.

A tárca szintén figyelemmel kíséri a Covid-19 ellen használt gyógyszerek mennyiségét a disztribúciós vállalatoknál és az egészségügyi intézményekben is. A szóvivő szerint ötezer csomag bamlanivimab gyógyszer beszerzését biztosították, amit ezidáig 25 személynek adtak be.

A fertőzötteknek regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is a rendelkezésükre állnak, ezek az egészségügyi minisztérium engedélye alapján a következő hatóanyagokat tartalmazhatják: tocilizumab, baricitinib, azoximer bromide, bamlanivimab, inosin pranobex és favipiravir.


(TASR)