Az egészségügyi minisztérium további COVID-19 elleni gyógyszerek beszerzésén dolgozik, nemrég Szlovénia is adott egy csomót!

2022. november 11. - 14:34 | Belföld

További mintegy 3500 csomag, a COVID-19 kezelésére használt, molnupiravir hatóanyagot tartalmazó Lagevrio vírusellenes gyógyszer érkezett Szlovákiába. Az adomány Szlovéniából érkezett – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az egészségügyi minisztérium kommunikációs osztálya.

Az egészségügyi minisztérium további COVID-19 elleni gyógyszerek beszerzésén dolgozik, nemrég Szlovénia is adott egy csomót!
Fotó: Pixabay/illusztráció

„A betegség súlyos lefolyása veszélyének kitett betegek számára rendelkezésre áll a Paxlovid nevű gyógyszer is, amely szintén vírusellenes hatású készítmény" - közölte a minisztérium, és hozzátette, további gyógyszerek beszerzésén is dolgoznak.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a gyógyszer felírása előtt a betegséget hivatalosan elvégzett PCR- vagy antigénteszttel kell kimutatni. „A teszteket képzett személyzet végzi, például mobil tesztelőpontokon, és az eredményről hivatalos igazolást adnak" - tájékoztatott a minisztérium.

A kórházakban a remdezivir hatóanyagot tartalmazó Veklury nevű gyógyszer is hozzáférhető – közölték az illetékesek. „Intravénás infúzió formájában adják olyan felnőtt betegeknek, akiknél fokozottan fennáll a COVID-19 súlyos lefolyásának kockázata" - tette hozzá az egészségügyi minisztérium.


(TASR)