Az egészségügyi tárca az orvosok további követelésein is dolgozik

2022. augusztus 23. - 21:18 | Belföld

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) az egészségügyi dolgozók béremelése mellett a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) további követelésein is dolgozik.

Az egészségügyi tárca az orvosok további követelésein is dolgozik
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A TASR-t a tárca sajtóosztálya tájékoztatta.

„Bár a LOZ vezetősége jogot formál arra, hogy követeléseit egy egységes szervezet követeléseiként adja elő, valójában az orvostársadalmon belül sincs általános egyetértés azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket a szervezet javasol”

– állapította meg.

A tárca kijelentette: nagy erőkkel dolgozik a rendszerszintű változtatások bevezetésén, melyek célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása, egy ösztönző munkakörnyezet kialakítása, és igazságos bérezés. Többek között úgy látnák el az orvosi karokat, hogy azok több szakembert tudjanak kiképezni. Rámutatott: már elérték például a kórházhálózat megreformálását, a gyógyszerforradalmat, és a kórházak adósság alóli mentesítése is megtörtént.

„Egyúttal két új csúcsminőségű egyetemi kórház építése is megkezdődött Pozsonyban és Túrócszentmártonban”

– tették hozzá.

Peter Visolajský, a LOZ vezetője múlt héten felmondásra szólította fel az orvosokat. Ez azután történt, hogy Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter és Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter bemutatta az orvosok béremelési javaslatát. Mint elmondta: a béremelés önmagában nem oldja meg az egészségügy problémáit. Szerinte például rendet kellene tenni a kórházak finanszírozásában, és be kellene vezetni a DRG-rendszert.

TASR