Az egészségügyi tárca fontolóra veszi a negyedik oltás beadását az idősebbeknek

2022. július 18. - 17:17 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium fontolóra veszi azt a lehetőséget, hogy az önként jelentkező idős emberek kérhetnék a COVID-19 elleni vakcina negyedik adagját. A minisztérium kommunikációs osztálya megerősítette a hírt a TASR hírügynökségnek.

Az egészségügyi tárca fontolóra veszi a negyedik oltás beadását az idősebbeknek
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Számos országban oltják a vakcina negyedik adagjával a 60, vagy már az 55 évnél idősebbeket. Figyeljük ezt a tendenciát, és hamarosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot a második emlékeztető adag beadatásával kapcsolatos lehetőségekről" - magyarázta.

A tárca emlékeztetett, hogy jelenleg - életkortól függetlenül - az immunhiányos betegek kérhetik a vakcina negyedik adagját.

Az oltás a jóváhagyott oltási terv szerint halad. „A nyáron azokat szeretnénk beoltani, akik eddig nem kaptak vakcinát, és követjük az oltási ütemtervet" - magyarázta a szaktárca, és hozzátette, készül a 2022/2023-as őszi-téli szezonra vonatkozó oltási stratégia. Az egészségügyi minisztérium hozzátette, Szlovákia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlásait követi.

Az ECDC ajánlása szerint 2023-tól a minisztérium beillesztené a COVID-19 elleni védőoltást a nemzeti immunizációs programba. A védőoltás a leghatékonyabb módja az új típusú koronavírus elleni védekezésnek – közölte a tárca. „Semmi mással nem helyettesíthető a védőoltás, és semmilyen más védekezési móddal nem hasonlítható össze. A járványügyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a nem beoltottakkal szemben az oltottaknál szignifikánsan csökken a kórházba kerülés, az elhalálozás és a betegség súlyos lefolyásának kockázata" – közölte a minisztérium.

Európában egyre gyorsabban terjed a fertőzés, ezért az EMA és az ECDC ebben a hónapban ajánlást fogalmazott meg, melynek értelmében minden 60 évnél idősebb személynek ajánlott a COVID-19 elleni vakcina második emlékeztető adagjának beadása.

TASR