Az egészségügyi tárca irányításáért felelős miniszter szerint jelenleg világszerte kevés az oltóanyag

2021. március 24. - 17:09 | Belföld

Jelenleg világszerte hiány van a COVID-19 elleni oltóanyagból. A vakcinagyártók nem tudnak annyit szállítani belőle, mint amennyit ígértek.

Az egészségügyi tárca irányításáért felelős miniszter szerint jelenleg világszerte kevés az oltóanyag
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Szlovákia tárgyal az Európai Bizottsággal a mielőbbi szállításról - közölte a kormányülés után Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter, az egészségügyi tárca irányításáért felelős miniszter.

Heger elmondta, nagy nyomás nehezedik a vakcinagyártókra.

„Senki sem örül ennek a helyzetnek, hiszen a vakcina a leghatékonyabb fegyver a járvány ellen"

- mondta Heger.

A miniszter hangsúlyozta, a veszélyhelyzet feloldásával a kijárási korlátozást is el kellene törölni, ami nagyobb mozgáshoz vezetne, ezzel viszont megint jobban kezdene terjedni a járvány. Heger szerint nem lenne alkotmányellenes a rendkívüli helyzetet 40 nappal meghosszabbítani.

Az istentiszteletek, misék betiltásával kapcsolatban Heger megjegyezte, sajnálja, hogy a hívők korlátozva vannak.

„Jelenleg azonban az élet és az egészség védelmének az első”

- mondta.

Heger csütörtökön találkozik a szakértőkkel, a közelgő húsvéti ünnepekről is beszélni fognak. Egyelőre abban állapodtak meg, hogy az ünnep idejére sem módosítják az intézkedéseket.

„Nincs értelme változtatni, csak összezavarnánk az embereket. Nem szeretnénk, ha a lakosok nem tudnának eligazodni a rendelkezések között. A jelenlegi intézkedések stabilak, hatékonyak, és ha az emberek betartják őket, egyértelműen eredményesek"

- mondta.

TASR