Az Egyesült Államok csapást mért egy szíriai fegyverraktárra

2023. november 9. - 07:08 | Külföld

Az Egyesült Államok szerdán csapást mért egy szíriai fegyverraktárra, a művelet válasz a térségben állomásozó amerikai katonák elleni támadásokra - közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Az Egyesült Államok csapást mért egy szíriai fegyverraktárra
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

A gázai háborúval összefüggésben megszaporodtak az amerikai létesítmények elleni támadások Szíriában és Irakban, miközben az Egyesült Államok katonai támogatást nyújt Izraelnek.

"Az amerikai katonai erők önvédelmi csapást mértek egy kelet-szíriai telephelyre, amelyet az Iszlám Forradalmi Gárda és a hozzá kapcsolódó csoportok használnak" - derült ki a Pentagon vezetőjének közleményéből. "Ezt a csapást két amerikai F-15-ös (típusú) repülőgép hajtotta végre egy fegyverraktár ellen" - tette hozzá a tárcavezető.

A katonai akció válasz volt az amerikai személyzet ellen Irakban és Szíriában elkövetett támadássorozatra, olyan támadásokra, amelyeket az Irán-barát erőknek tulajdonítottak. Két héten belül ez volt a második amerikai megtorló csapás Szíriában.

Lloyd Austin figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok "teljes mértékben készen áll arra, hogy más szükséges lépéseket tegyen" csapatai és létesítményei védelme érdekében.

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülése szerint kilenc, Irán által támogatott csoportoknak dolgozó ember halt meg az Irán-barát csoportok által használt helyszínekre mért amerikai csapásokban a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban.


MTI