Az Egyesült Államok egymilliárd dollárt ad arra, hogy ne függjünk annyira az oroszoktól

2020. február 15. - 13:26 | Külföld

Egymilliárd dollárral is hajlandó támogatni a Három Tenger nevű kezdeményezést az Amerikai Egyesült Államok, hogy a közép- és kelet-európai európai uniós államok növelhessék energetikai függetlenségüket Oroszországtól - jelentette be az amerikai külügyminiszter az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián szombaton.

Az Egyesült Államok egymilliárd dollárt ad arra, hogy ne függjünk annyira az oroszoktól
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (Fotó: TASR/AP)

"Ösztönözni szeretnénk az energetikai magánberuházásokat, védendő a szabadságot és a demokráciát a világban" - mondta Mike Pompeo.

A Három Tenger kezdeményezésnek 12 állam a tagja, köztük Magyarország.

A diplomata visszautasította az Egyesült Államokat érő európai kritikákat. Mike Pompeo arra reagált, hogy pénteken több európai vezető azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Donald Trump elnök vezetése alatt önzővé és bezárkózóvá vált.

Ezek az állítások "egyáltalán nem tükrözik a valóságot" - mondta a külügyminiszter.

"Örömömre szolgál jelenteni, hogy a transzatlanti szövetség halálának gondolata nagyon eltúlzott" - közölte Mike Pompeo.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok jelentős részt vállalt a NATO Oroszországgal szomszédos keleti szárnyának megerősítésében, és nemzetközi katonai koalíciót vezetett a Szíria és Irak nagy részét megszálló, Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen.

"Ez az az Egyesült Államok, amely visszautasítja a nemzetközi közösség eszméjét? Bomlófélben van a Nyugat?" - tette fel a kérdést Frank-Walter Steinmeier német elnök megnyitójára reagálva.

Pompeo közölte: a Nyugat nyerésben van, még ha taktikai nézeteltérések is vannak országai között.

"A szuverenitást nem tisztelő országok fenyegetik a Nyugatot. Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Irán a kibernetikai térben fenyeget, Kína gazdasági kényszert akar kifejteni. Mégis, a Nyugatnak ígéretesebb jövője van, mint illiberális vetélytársainak"

- szögezte le Pompeo.

Mike Pompeo azt mondta: e három ország befolyást akar szerezni a kibernetikai téren keresztül.

"A Huawei és más, államilag támogatott kínai technológiai cégek a kínai hírszerzés trójai falovai, Oroszország dezinformációs kampányaival egymás ellen akarja fordítani állampolgárainkat, Irán pedig fenyegeti a közel-keleti számítógépes hálózatokat" - jelentette ki.

A Pompeo után felszólaló Mark Esper amerikai védelmi miniszter azzal vádolta meg Pekinget, hogy "aljas stratégiát folytat" a Huawein keresztül.

Életbevágó, hogy a nemzetközi közösség szembeszálljon a kínai manipulációval, amely fenyegeti a szabályokon alapuló, régóta fennálló nemzetközi rendet - jelentette ki.

Még nem késő Nagy-Britanniának sem visszakozni attól a döntésétől, hogy mobilszolgáltatói továbbra is használhatják a Huawei technológiáját - mondta.

(MTI)