Az Egyesült Államok közel 55 millió dollárnyi humanitárius segélyt küld Afganisztánnak

2022. június 28. - 18:54 | Külföld

Az Egyesült Államok közel 55 millió dollár értékben küld újabb humanitárius segélyt Afganisztánnak, a múlt héten pusztító földrengés okozta károk rendezésére - jelentette be Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kedden.

Az Egyesült Államok közel 55 millió dollárnyi humanitárius segélyt küld Afganisztánnak
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Washingtoni nyilatkozatában Blinken elmondta, hogy ezzel a támogatással 774 millió dollárra nő azon humanitárius segélyek végösszege, amelyekkel az Egyesült Államok az elmúlt évben más országokat segített.

Twitter-oldalán a külügyminiszter kijelentette, hogy "ezekben a nehéz időkben létfontosságú az a támogatás, amelyet a USAID-del (az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztésért felelős szerve) és más partnerekkel közösen nyújtanak az afgán embereknek".

A múlt heti afganisztáni földrengés óta - amely több, mint ezer ember életét követelte, és tízezer otthont tett a földdel egyenlővé - az ENSZ mellett több ország is azonnali segélyt küldött a katasztrófa sújtotta országnak. Az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője, vasárnapi nyilatkozatában elmondta, hogy a súlyos víz- és élelmiszerhiány miatt fertőző betegségek elterjedésétől tartanak azok körében, akik elvesztették otthonaikat, így Afganisztánnak nagy szüksége van a nemzetközi közösség és humanitárius szervezetek segítségére.

(MTI)