Az Egyesült Államok lefoglalhat egy orosz szuperjachtot Fidzsin

2022. május 3. - 12:57 | Külföld

Lefoglalhat az Egyesült Államok egy orosz tulajdonban lévő szuperjachtot a Fidzsi-szigeteken - döntött kedden a helyi bíróság

Az Egyesült Államok lefoglalhat egy orosz szuperjachtot Fidzsin
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az amerikai hatóságok azt állítják, hogy az Amadea nevű luxusjármű Szulejman Kerimov orosz oligarcha tulajdona, akit az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtott.

Az amerikai igazságügyi minisztériumban külön munkacsoportot hoztak létre Taskforce KleptoCapture néven azzal a céllal, hogy felkutassa és lefoglalja az orosz oligarchák jachtjait és luxusvagyontárgyait, így növelve a nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökön az ukrajnai háború miatt.

Az Amadea áprilisban érkezett a Fidzsi-szigetekre Mexikóból, miután 18 nap alatt átszelte a Csendes-óceánt. A jármű a vámhatóságok engedélye nélkül kötött ki a nyugati Lautoka városában, ezért a rendőrség lefoglalta, legénységét pedig kihallgatta.

Egy bíróság a múlt hónapban úgy döntött, hogy az Amadea nem hagyhatja el a Fidzsi-szigeteket, amíg nem határoznak a hajó elkobzására vonatkozó amerikai kérelemről.

A jacht bejegyzett tulajdonosa a Millemarin Investments. A cég jogászai azt állították a bíróságon, hogy nem is Kerimové a hajó, hanem egy másik oligarcháé, a szankciós listán nem szereplő Eduard Hudajnatové. Hudajnatov a Rosznyeft állami olajipari vállalat elnöke volt.

Ezzel szemben a fidzsi hatóságok azzal érveltek, hogy a bíróságnak nem feladata a hajó tulajdoni viszonyainak tisztázása, csak azt kell megállapítania, hogy jogszerűen lefoglalható-e, miután az amerikai hatóságok egy pénzmosási ügyben azt elrendelték.

A superyachtfan.com nevű, luxusjachtokat felsoroló weboldal szerint a több mint 106 méter hosszú Amadea értéke 325 millió dollár.

Kerimovot, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségeseként tartanak számon, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió szankciókkal sújtotta Oroszország Ukrajna elleni támadására hivatkozva. A lezg származású, dagesztáni milliárdos tulajdonában van a többi között a Polyus Group, amely a legnagyobb orosz aranytermelő cég.

MTI