Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának az elnöke támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását az orosz sportolók visszaengedése ügyében

2023. február 2. - 21:55 | Sport

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) elnöke, Gene Sykes támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon szándékát, hogy bizonyos feltételekkel orosz és fehérorosz sportolók ismét részt vehessenek a nemzetközi versenyeken.

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának az elnöke támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását az orosz sportolók visszaengedése ügyében
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Csütörtökön a Fehér Ház is hasonlóan foglalt állást.

"Sok amerikai sportolót meghallgattunk, és megértjük, hogy a világ legjobbjai ellen akarnak versenyezni - de csak akkor, ha ez biztonságos és tisztességes módon történik"

- írta a tavaly júliusban elnökké választott sportdiplomata csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében, amelyben ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a USOPC szolidaritást vállal Ukrajnával és az ukrán sportolókkal.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy Washington támogatja az orosz és fehérorosz sportolók semleges zászló alatti olimpiai szereplését.

"Ha a sportolóknak engedélyeznék az indulást egy olyan nemzetközi sporteseményre, mint az olimpia, akkor teljesen egyértelműnek kell lennie, hogy nem az orosz vagy fehérorosz államot képviselik"

- fogalmazott. Hozzátette: a zászlóik, címereik és himnuszaik használatát meg kell tiltani.

A NOB tavaly február végén azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai háború miatt akadályozzák meg az oroszok és a fehéroroszok versenyeken való részvételét. A bizottság idén, január 25-én új ajánlást adott ki, amelyben azt indítványozta, hogy azok a sportolók, akik nem vesznek részt aktívan az ukrajnai háború támogatásában, és tisztán, vagyis dopping nélkül készülnek, semleges státuszban indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

A feltételekhez kötött visszafogadás ügyében a 2024-es párizsi olimpia házigazdái is véleményt formáltak. A jövő évi játékok szervezőbizottsága közleményben szögezte le, hogy tiszteletben tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését, amely lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók újbóli indulását nemzetközi viadalokon.

A NOB új álláspontjával azonban több állam - többek között Ukrajna, Lengyelország, Lettország, Észtország és Litvánia - nem ért egyet, és azt szeretnék elérni, hogy az oroszok és fehéroroszok ne szerepelhessenek Párizsban, amíg folytatódik az ukrajnai háború.

(MTI)