Az Egyesült Államok újabb azonosítatlan légi eszközt semmisített meg

2023. február 13. - 07:11 | Külföld

Amerikai vadászrepülő semmisített meg egy újabb azonosítatlan tárgyat, ezúttal a Huron-tó felett, az Egyesült Államok Michigan államának közelében vasárnap. Nyolc napon belül negyedszer avatkozott közbe a légierő.

Az Egyesült Államok újabb azonosítatlan légi eszközt semmisített meg
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Jack Bergman, Michigan állam kongresszusi képviselője a védelmi minisztériumra hivatkozva közösségi oldalán közölte helyi idő szerint vasárnap délután, hogy az amerikai hadsereg "leszerelt" egy tárgyat a Huron-tó felett, és köszönetet mondott az amerikai légierő pilótáinak.

A Huron-tó térségében végrehajtott intézkedést részletek említése nélkül kormányzati illetékesek is megerősítették.

Vasárnap a déli órákban a szövetségi légiirányítás (Federal Aviation Administration) átmenetileg leállította a polgári légiközlekedést a Michigan-tó felett, amelyet nem sokkal később feloldott. A szervezet az intézkedést azzal magyarázta, hogy a hadsereg egy "lehetséges érintkezést" vizsgált, amiről azt állapította meg, hogy "nem jelent kockázatot". Szombaton hasonló intézkedésre került sor Montana állam felett is, amelyet később radar-rendellenességként magyaráztak.

A Huron-tó feletti vasárnapi beavatkozás 8 napon belül a negyedik volt, amikor Észak-Amerika fölött légi eszközt semmisített meg a légierő.

Szombaton Kanada kérésére lőtt ki az amerikai légierő egy azonosítatlan, nagy magasságban közlekedő légi eszközt az ország északnyugati része, Yukon tartomány felett.

Amerikai illetékesek szombaton azt közölték, hogy az Észak-amerikai Légtér-védelmi Parancsnokság (North American Aerospace Command - NORAD), - amely kanadai és amerikai légtérvédelmi feladatokat is ellát - észlelte a tárgyat pénteken az esti órákban, amely egy nappal később lépett be Kanada légterébe. A NORAD szóvivője Olivier Gallant őrnagy arról beszélt, hogy a hadsereg meghatározta, miről van szó, de részleteket nem hoznak nyilvánosságra.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: