Az Egyesült Államokból érkezhetnek katonai helikopterek Szlovákiába az elajándékozott vadászgépekért cserébe

2023. március 22. - 08:10 | Belföld

Az Egyesült Államok 12 darab Bell AH-1Z Viper típusú helikoptert kínál Szlovákiának az Ukrajnának átadandó MiG-29-es vadászgépekért cserébe.

Az Egyesült Államokból érkezhetnek katonai helikopterek Szlovákiába az elajándékozott vadászgépekért cserébe
Jaroslav Naď (Fotó: TASR)

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter a közösségi oldalán közölte, hogy a gépek mellé felszerelés és 500 darab AGM-114 Hellfire típusú rakéta is jár, valamint biztosítanák a pilóták kiképzését is.

Szlovákia 340 millió eurót fizethet a helikopterekért, noha Naď szerint az Egyesült Államok kínálatának valós értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. A védelmi miniszter szerint a fennmaradó összeget az FMF (Foreign Military Financing) amerikai védelmi kormányalapon keresztül kapnánk meg ajándékba. Rámutatott, hogy több ország is érdeklődik az ajánlat iránt. Emellett a késésben lévő F-16-os vadászgépek kompenzációjának közvetett formáját emlegeti.

A kínálatról azt követően fog tárgyalni a kormány, hogy átadták Ukrajnának a vadászgépeket. Naď nagyon kedvezőnek tartja a kínálatot, ami szerinte jelentősen növelné Szlovákia védelmi képességét. „Jelenleg egyáltalán nincsenek harci helikoptereink, tehát egy teljesen új harci képességről lenne szó” – magyarázta a miniszter.


TASR/para