Az Egyesült Királyság visszaállítja a karanténkötelezettséget több országgal szemben, mutatjuk melyek azok

2020. augusztus 14. - 09:43 | Külföld

Ismét kötelező lesz a 14 napos karantén az Egyesült Királyságban a Franciaországból, Hollandiából, Monacóból, Máltáról, valamint a Turks- és a Caicos szigetekről és Arubáról érkezők számára a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Az Egyesült Királyság visszaállítja a karanténkötelezettséget több országgal szemben, mutatjuk melyek azok
Fotó: TASR/AP

A brit hatóságok korábban már hasonló intézkedést vezettek be a Spanyolországból és Belgiumból érkezők esetében.

Boris Johnson brit miniszterelnök leszögezte: kormánya "kíméletlen" lesz a rendelkezés betartatásában.

Londont a járvány elején számos bírálat érte, sokan úgy vélték, a hatóságok nem megfelelő járványkezelése volt a felelős számos, egyebek közt az ekkor gócnak számító Olaszországból behurcolt fertőzésért.

Spanyolország után Franciaország a brit állampolgárok második legkedveltebb nyaralási célpontja, becslések szerint az új rendelkezés több százezer brit állampolgárt érinthet.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter Shapps bejelentésére azt válaszolta, ugyanilyen intézkedéseket foganatosítanak a britekkel szemben.

A brit közlekedésügyi minisztérium közlése szerint a Franciaországból érkező adatok a Covid-19-megbetegedések ugrásszerű növekedését jelzik: 66 százalékos növekedést mértek a múlt héten jelentett új esetekben százezer emberre vetítve.

Hasonló növekedést tapasztaltak az elmúlt négy hétben Hollandiában is, ahol augusztus 7. és 13. közt ez az arány 52 százalékos volt.

Leszögezték továbbá, hogy Máltán az elmúlt hét napban 105 százalékos növekedés történt.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban 1009 új fertőzöttet regisztráltak. Szerdán az ország egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy mostantól új módszer szerint számolják a vírus okozta haláleseteket, és csak azokat a haláleseteket tekintik koronavírus következményének, amelyek egy pozitív vírustesztet követő 28 napon belül következtek be. Noha így 5000-el csökkent azok száma, akiket a koronavírus áldozataiként tartanak nyilván, az új adat, 41 347 még mindig a legmagasabb Európában.

MTI