Az egyik legizgalmasabb összecsapás várható a polgármesterjelöltek, Bereczk Oszkár és Cseh Péter között Albáron!

2022. október 4. - 15:22 | Régió

Négy éve Cseh Péter kis híján legyőzte Bereczk Oszkárt az apró csallóközi faluban, azóta viszont nagyot fordult a világ velük!

Az egyik legizgalmasabb összecsapás várható a polgármesterjelöltek, Bereczk Oszkár és Cseh Péter között Albáron!
Cseh Péter és Bereczk Oszkár (Fotók: Cseh Péter - Facebook, ill. Cséfalvay Á. András-archívum)

Cseh Péter a négy évvel ezelőtti önkormányzati választások idején egy fiatal keramikus volt Albárról, Bereczk Oszkár pedig egy hét ciklust megélt polgármester és a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke. Előbbit 22 szavazat választotta el a győzelemtől.

Egy évvel a választások után azonban Berecz Oszkár neve összefüggésbe került a Gorilla-hangfelvétellel, nem is akárhogy! Egy hangfelvételen, melyen Marian Kočner, a Kuciak-ügyben vádlott, a markízás váltóhamisítási ügyben pedig jogerősen elítélt vállalkozó fenyegette meg rajta Dobroslav Trnka volt főügyészt, amiért az állítólag zsarolni próbálta a Penta vezérét, Jaroslav Haščákot a felvétel másolatával. Trnka ezen a hangfelvételen Bereczk Oszkárt és egy ügyvédet, Kósa Lórántot nevezte meg, mint akik a zsarolás ötletét adták.

Egy néhány hónappal később előkerült másik hangfelvételen már egy Bereczkéhez hasonló hang válaszolgat egy Jaroslav Haščákéhoz hasonló hanggal bíró személy kérdéseire, ugyanebben a témában. Trnka bírósági tárgyalásán tavaly szeptemberben olvasták fel többek között Bereczk kihallgatási jegyzőkönyvét is, melyben mindent tagadott ezzel az üggyel kapcsolatosan. Bereczktől független, de a Trnka elleni, köztisztviselői hatalommal való visszaélés ügyét végül idén nyáron ejtették, mivel egy bravúros húzással a bíró a Kočner által készített hangfelvételeket törvénytelen bizonyítéknak minősítette, a Gorilla-hangfelvétel általa történt rejtegetését pedig vétséggé kvalifikálta át, ami pedig azt eredményezte, hogy az ügy néhány éve elévült.

Az idei év elején egy újabb kétes ügyben merült viszont fel Bereczk Oszkár neve. A Csallóközi Városok és Falvak Társulása egy 35 polgármester által aláírt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Michal Deraj, a dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója ellen, melyen viszont olyan polgármesterek aláírása is szerepelt, akik erről nem is tudtak. Az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője Bereczk volt.

Cseh Péter története ilyen horderejű ügyekhez azért nem kapcsolódik, mindössze a szlovák parlamenthez. A 2018-as önkormányzati választásokkor – mint korábban írtuk, kis híján legyőzte Bereczk Oszkárt, ezután pedig nem más figyelt fel rá, mint Igor Matovič, ő legalábbis ezt mondta egy 2020-as interjúnkban, azt követően, hogy pótképviselőként bekerült a parlamentbe. Akkor nem sok jutott neki, csupán néhány hónap, augusztusban (2020) ugyanis éppen azért kellett távoznia onnan, mert a belügyi államtitkári pozíciójából önként távozó Lukáš Kyselica (OĽaNO) visszatért a törvényhozásba.

Cseh parlamenti ténykedése viszont ezzel nem ért véget, csak bő két év szünet következett, és az SaS koalícióból való távozása kellett ahhoz, hogy egy újabb epizóddal folytatódjon. Ezúttal az államtitkárrá kinevezett, pártjabeli Andrej Stančík helyére érkezik, soha jobbkor, a polgármesteri kampánya kellős közepén.

Albáron tehát kettejük párharcára számíthatunk. A 39 éves Cseh függetlenként indul, nem OĽaNO-s színekben, a 32 éve Albárt vezető, 66 éves Bereczket pedig a Szövetség párt indítja, és beállt mögé a Smer-SD és a Hlas-SD járási szervezete is.

Négy évvel ezelőtt a faluban még egymással szemben indított képviselőket az MKP és a Híd, és a hat képviselőből 5 e két párt jelöltjeiből került ki. Közülük Bögi István az, aki idén már nem indul újra, Boráros Pál, Szabó János, Kovács László (mindhárom MKP), illetve Bartalos József (korábban Híd) viszont a Szövetség jelöltjeként ismét nekivág, ahogy ismét függetlenként Hegyi Gábor is. A Szövetség a maradék két helyre Bögi Flórát és Pócs Richardot jelöli.

Idén egyébként is többen indulnak a hat képviselői helyért, mint négy éve, amikor összesen 8-an mérettették meg magukat. A jelöltek között van most maga Cseh Péter is, valamint 5 további független.

Íme a jelöltek:

Bartalos József, (64, magánvállalkozó, Szövetség)
Bögi Flóra, Mgr. (31, vállalkozó, Szövetség)
Boráros Pál (57, vasúti jelzőmester, Szövetség)
Cseh Péter (39, tanácsadó, független)
Hegyi Gábor (42, vállalkozó, független)
Kiss Kristián, Ing. (43, vegyészmérnök, független)
Kočišová Erika, Ing. (51, vállalkozó, független)
Kovács László (70, nyugdíjas, Szövetség)
Kozák Andrej (34, beszerzési menedzser, független)
Mészáros Eduard (47, gyártósori operátor, független)
Mészáros Norbert (34, vállalkozó, független)
Pócs Richard (48, vállalkozó, Szövetség)
Szabó János (57, gépészmérnök, Szövetség)

(SzT)