Az egyik legnagyobb embercsempész-hálózatot kapcsolták le az unióban

2022. december 9. - 08:30 | Külföld

Iraki menekültek uniós bejutását segítő embercsempész-hálózat 61 feltételezett tagját állították elő Németországban, Litvániában és Lengyelországban - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Az egyik legnagyobb embercsempész-hálózatot kapcsolták le az unióban
A fotó illusztráció! (police.hu)

Az uniós szervezet tájékoztatása szerint a főként szíriai és török állampolgárokból álló bűnözői hálózat iraki menekültek eljutását szervezte Bagdadból az Európai Unióba.

Az Irakban toborzott menekültek Törökországon keresztül repülővel Oroszországba, majd onnan szintén repülőgéppel Fehéroroszországba utaztak, mielőtt Lettország, Litvánia vagy Lengyelország határain keresztül beléptek volna az unióba. A végső állomás túlnyomórészt Németország és Finnország volt.

A bűnözői hálózat több mint száz esetben juttatta menekült csoportjait az Európai Unióba. A gyanúsítottak a menekültektől három- és 15 ezer euró közötti összeget kértek, a becsült pénzmozgás értéke meghaladja 16 millió eurót.

Az észt, a német, a lett, a litván és a lengyel nemzeti hatóságok december 7-én végrehajtott művelete során a csoport által szervezett 12 illegális határátlépést jegyeztek fel, melynek során 30 menekült uniós belépését akarták megvalósítani.

A csoport tevékenységének részleteit ismertetve közölték, a menekültcsempészetben résztvevők többségében nem ismerék egymást személyesen. A kifizetéseket a közvetítőkkel működő, nem hivatalos hawala rendszer segítségével és kriptovaluta használatával rendezték. A főként ukrán állampolgárságú sofőröket a menekültekről végső érkezési helyükön készült fényképek ellenében fizették ki.

Az Europol beszámolt arról is, hogy egyeseket magukra hagytak, miután Fehéroroszországba érkeztek. Mivel a menekültek nem tudtak visszatérni hazájukba, maguk szervezték meg az unióba vezető illegális határátlépésüket. Többségük a közösségi média üzenetküldő felületein elérhető számos csoport egyikét használta arra, hogy a határ menti területekről főként Németországba jusson. A járművezetők fejenként 500 és 1000 euró közötti összeget kértek. A menekültek gyakran életveszélyes körülmények között megtett utazásokról számoltak be. Egy esetben Németországban egy mienekültet holtan találtak, akit a sofőr súlyos egészségi állapotban hagyott magára a német-lengyel határ közelében - tájékoztatott az uniós rendőrségi együttműködési szervezet.


(MTI)

Címkék: Europol, menekültek