Az egyiptomi hírszerzés vezetője Gázában tárgyalt a tűzszünetről

2021. május 31. - 14:36 | Külföld

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom vezetőivel tárgyalt hétfőn Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője az Izrael és Hamász közötti tűzszünet megerősítése és az újjáépítési tervek megvitatása érdekében - közölték egyiptomi és palesztin tisztségviselők.

Az egyiptomi hírszerzés vezetője Gázában tárgyalt a tűzszünetről
-illusztráció- (Fotó: AP)

"Az egyeztetések központjában a nyugalom megszilárdítása és a gázai újjáépítési terv állt a legutóbbi izraeli agressziót követően" - mondta a Hamász neve elhallgatását kérő tisztségviselője. A Hamász-tisztségviselők Jahja asz-Szinvar - a Hamász gázai illetékes vezetője - vezetésével sürgették Kairót: gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy "hagyjon fel támadásaival népünk ellen Jeruzsálemben és Sejk Dzsarráhban"

- közölte.

A tisztségviselő szerint Kámil a tervek szerint bejelenti Kairó tervét egy lakóövezet építésére az enklávéban.

A gázai lakásügyi minisztérium szerint az Izrael és Hamász között májusi 11 napos háború során 1500 lakóegység semmisült meg a Gázai övezetben, további 1500 szenvedett helyrehozhatatlan károkat, és mintegy 17 ezer szenvedett részben károkat. A minisztérium egyik illetékese szerint az újjáépítés költsége legalább 150 millió dollár.

Kámil vasárnap Jeruzsálemben találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akivel - Netanjahu elmondása szerint - regionális biztonsági kérdésekről és arról tárgyaltak: miképp előzzék meg, hogy a Hamász "megcsapolja" a civileknek szánt segélyt.

A MENA egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint az egyiptomi hírszerzés vezetője vasárnap találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is, akinek továbbította Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök üzenetét, amelyben támogatásáról biztosította Abbászt és a palesztinokat.

Hírügynökségi jelentések szerint Kámil látogatása Egyiptom azon erőfeszítésének tekinthető, amelynek célja, hogy még fontosabb közvetítői szerepet töltsön be Izrael és a Hamász között, és új lendületet adjon az elakadt izraeli-palesztin békefolyamatnak. Kámil előtt a 2000-es évek elején látogatott legutóbb a palesztin enklávéba egyiptomi hírszerzési vezető.

A Hamász és Izrael 11 napos háborút vívott egymással májusban. A konfliktusban 253-an - köztük több tucat nő és gyerek - vesztették életüket a Gázai övezetben, Izraelben pedig 13-an - köztük gyerekek - lelték halálukat.

A háború azután robbant ki, hogy Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin hívők és az izraeli biztonsági erők az iszlám harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. Az összecsapásokat elsődlegesen az váltotta ki, hogy ki akartak költöztetni négy palesztin családot a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarráh kerületből zsidó telepesek javára.

(MTI)