Az egykori gazdasági miniszter Bödörön keresztül befolyásolhatta a rokona ellen zajló nyomozást

2020. december 3. - 12:59 | Belföld

Rezeg a léc a Smer-SD-től Pellegriniékhez átpártolt Peter Žiga korábbi gazdaságügyi miniszter alatt.

Az egykori gazdasági miniszter Bödörön keresztül befolyásolhatta a rokona ellen zajló nyomozást
Fotó: TASR

A Júdás nevű rendőrségi akció által – amelynek keretén belül csütörtökön őrizetbe vették Milan Lučanský korábbi országos rendőrfőkapitányt – felmerült az exgazdasági miniszter, az akkor még smeres Peter Žiga neve is.

A Denník N úgy tudja, Žiga még 2016-ban megkérte Norbert Bödör nyitrai vállalkozót, hogy adjon át 50 ezer euró kenőpénzt Bernard Slobodníknak, a Pénzügyőrség Nemzeti Egysége akkori igazgatójának. Erről maga Slobodník beszélt a kihallgatásakor. A cél az volt, hogy elérjék, a nyomozók ne vizsgáljanak ki egy csalási ügyet, amelyben Žiga unokaöccsének cége volt érintett.

A lap szerint Slobodník vallomása után Žiga unokaöccsét már meg is gyanúsították, de egyelőre szabadlábon védekezhet.

Felmerült a gyanú, hogy Žigát az ügyben való érintettsége miatt nem választották meg Peter Pellegrini új pártja, a Hlas-SD alelnökévé a párt néhány héttel ezelőtt zajlott közgyűlésén.

Peter Žiga azonban csütörtökön reagált a médiában megjelent információkra és mindent tagadott. Elmondta, soha nem befolyásolta semmilyen nyomozás folyamatát, sem a saját, sem valamelyik rokona érdekében. Az újságíroknak kijelentette, készen áll vallomást tenni a rendőrségen, amennyiben erre szükség lesz.

Hangsúlyozta, semmilyen pénzt nem adott Norbert Bödörnek, majd hozzátette, unokatestvére ügyét csak érintőlegesen ismeri, és arra sem kérdezett rá, hogy miért állították le.

Az exminiszter szerint a sajtóban megjelent információk politikai harc részét képezik. Arra a kérdésre, hogy találkozott-e személyesen Slobodníkkal, nem akart válaszolni, azt azonban elismerte, hogy Bödörrel összefutott közösségi rendezvényeken.

Žiga azt is elutasította, hogy az említett ügy miatt nem lehetett az újonnan alakuló Hlas-SD párt alelnöke. Hozzátette, nem jelentkezik önként a rendőrségen, mert ennek nem látja okát, de szükség esetén hajlandó együttműködni.

Bernard Slobodníkot Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitánnyal, valamint Peter Hraško, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egykori igazgatójával és Róbert Krajmer, a Nemzeti Korrupcióellenes Egység egykori vezetőjével együtt vették őrizetbe a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű rendőrségi akció keretében. A NAKA nyomozója bűnszervezet alapítása, fenntartása és támogatása, korrupciós bűncselekmény, valamint joghatalommal való visszaélés ügyében indított eljárást. A gyanúsítottak között van Norbert Bödör vállalkozó és Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész is.


(DenníkN/TASR/para)