Az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolása kapcsán a börtönből jelentkezett egy tanú

2019. december 7. - 08:24 | Belföld

Hamarosan véget ér az ógyallai expolgármester, Basternák László 2010-ben történt meggyilkolása ügyében indított nyomozás - értesült a Markíza.

Az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolása kapcsán a börtönből jelentkezett egy tanú
Basternák László - Archív felvétel / Pluska.sk

A gyilkosság kivitelezője, Kaluz István korábban a bíróságon nem akarta elárulni, ki bérelte fel, egy levélben azonban azt írta, Vladimír Mosnár volt az. Mosnár korábban Kaluzzal együtt a Sýkora-klán által működtetett őrző-védő szolgálatnál dolgozott.

Beszélni akar Roman Ostružlík is, akit pillanatnyilag a gyilkosság megrendelésével gyanúsítanak. Ő korábban Basternák ellenfele volt a választásokon.

Alena Zsuzsová, aki szintén a vádlottak között szerepel az ügyben, ügyvédje szerint már áttanulmányozták a peranyagot, ugyanakkor a nő visszautasítja, hogy bármilyen módon részt vett volna a gyilkosságban vagy annak előkészítésében. Az ügyvéd közölte a Markízával, hogy másik szálat kellene vizsgálnia a rendőrségnek, mivel Basternákot akkor ölték meg, amikor rámutatott valamilyen csalásokra a kanalizációval kapcsolatban.

Basternákot két nappal az MKP helyi konferenciája előtt ölték meg, a párt akkor terrornak nevezte a bűncselekményt.

Zsuzsová ügyvédje jelezte, hogy a következő hét végéig benyújtják kifogásaikat és kéréseiket a bizonyítási eljárással kapcsolatban.

Alena Zsuzsovára tett ez ügyben terhelő vallomást Andruskó Zoltán is, akit Zsuzsová a Kuciak-gyilkosság ügyében szólított meg, ő pedig felhajtotta a gyilkosságra Szabó Tamást és Marček Miroslavot.

Most azonban az ügyvédje szerint a börtönből jelentkezett még egy tanú, Roman Ostružlík egy börtöntársa, aki állítólag tudja, mi történt a háttérben. Szavai szerint meg kell várni, milyen bizonyítékokkal tudja ezt alátámasztani.

Vladimír Mosnárt 2019. január 23-án vette őrizetbe a NAKA. Először még csak lopással gyanúsították, néhány órával később azonban kézbe kapta a vádemelési javaslatot, amely szerint az ógyallai expolgármester, Basternák László meggyilkolásának ügyében is meggyanúsították.

Tavaly a pozsonyi járásbíróság testi sértés kísérlete miatt ítélte el Mosnárt, a bírói döntés ekkor azonban még nem volt jogerős. Mosnár fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a kerületi bíróság elé került. Végérvényes ítélethirdetés helyett azonban nem várt fordulat következett: Mosnár egy borítékot adott át a szenátus elnökének, amelyben két levél volt. Az elsőt Mosnár írta, és az állt benne, hogy panaszt nyújt be a Pozsonyi Kerületi Bíróság minden bírája ellen elfogultságra hivatkozva. Emellett azt szerette volna, ha az ügyét a trencséni kerületi bíróság vette volna át. Mosnár egy ismerősének megállapítására hivatkozott, aki tudomást szerzett arról, miszerint a szenátus elnöke és az ügyész állítólag Mosnár büntetéséről egyeztetett. A levélben továbbá rámutatott arra is, hogy a kerületi bíróság bírái és a kerületi ügyészek átlagon felüli kapcsolatot ápolnak egymással, sőt egyes személyeket családi szálak kötnek össze.

Alena Zsuzsová annak idején az ógyallai polgármesteri székért vívott harcban Basternák ellenfelének, Roman Ostružlíknak kampányolt. Mosnár korábban már elismerte, hogy Zsuzsová sofőrje volt, és több alkalommal pénzt is kölcsönöztek egymásnak. A Markíza szerint Mosnár egy ideig kapcsolatban állt Kaluz Istvánnal, aki lelőtte az ógyallai polgármestert. A Basternák-gyilkosság elkövetőjét, Kaluzt már elítélték, továbbra sincs meg azonban a megrendelő és a társak.

Zsuzsován, Mosnáron és Ostružlíkon kívül egy bizonyos Ladislav V. is a gyanúsítottak közt van.

Basternák Lászlót, Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a házuk előtt. Kaluz egy Hubertus típusú vadászpuskából leadott lövéssel ölte meg Basternákot, majd futásnak eredt. Ekkor futott ki utána Basternák fia, aki egy legálisan tartott fegyverrel az elkövetőre lőtt, és el is találta a könyökén. Kalužt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegette, nemcsak előre megfontolt gyilkossággal, hanem engedély nélküli fegyvertartással is vádolták.

(TVnoviny/parameter)