Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt olyan helyzetbe kerülhetnek az orvosok, amilyenben még sosem voltak

2021. január 15. - 20:06 | Belföld

Etikai kódexet kell kidolgozni az orvosok számára: előfordulhat, hogy az ő döntésükön fog múlni, melyik beteg marad életben, ez pedig rendkívüli teher, és morális-etikai kérdéseket vet fel – figyelmeztetett Ivan Humeník ügyvéd, a h&h Partners ügyvédi iroda munkatársa.

Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt olyan helyzetbe kerülhetnek az orvosok, amilyenben még sosem voltak
Fotó: Paraméter - illusztráció

Humeník azt sürgeti, hogy az egészségügyi minisztérium sürgősen készítsen etikai útmutatót az orvosok számára. A TASR-nek azt mondta, egy-egy döntés most életet vagy halált jelent, és az orvos nem teheti meg, hogy például megszakítja egy kritikus állapotban levő beteg mesterséges lélegeztetését azért, hogy egy olyan beteget kapcsoljon a készülékre, akinek sokkal jobbak az esélyei a túlélésre.

„Rendkívül nehéz helyzet ez. Nem kényszeríthetjük az orvosokat az ítélőbíró szerepébe, amikor az ő döntésükön múlik egy beteg élete. Ha nincs etikai útmutató arról, hogyan kell eljárni ilyen helyzetekben, akkor az orvos magára marad a kételyeivel és félelmeivel, hogy esetleg rosszul döntött, ez pedig tisztességtelen vele szemben” - hangsúlyozta Humeník.

Ilyen helyzetekben csak egy felsőbb szerv által kidolgozott jogi-etikai útmutató jelenthet megoldást. „Az egészségügyi minisztérium központi etikai bizottságának ezért egyértelmű ajánlásokat kell kidolgoznia arról, hogyan kell eljárni, ha nincs elég orvosi eszköz a betegek ellátására” - tette hozzá az ügyvéd.


(TASR)