Az éhínség küszöbén áll Jemen

2017. január 27. - 14:42 | Külföld

A jemeni polgárháború felelős a világ legnagyobb élelmiszerválságáért, amelyből azonnali segítség híján éhínség lehet 2017-ben - figyelmeztetett az ENSZ humanitárius koordinátora a világszervezet Biztonsági Tanácsa előtt helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban.

Stephen O'Brien tudomása szerint jelenleg a jemeni lakosság csaknem 80 százaléka van ráutalva az élelmiszersegélyekre, legalább kétmillió embernek pedig azonnali segítségre van szüksége a puszta túléléshez.

A gyerekek különösen megsínylik az évek óta tartó harcokat - tette hozzá a koordinátor. Jelenleg 2,2 millió kisgyerek szenved krónikus alultápláltságban, további félmillióan pedig súlyos alultápláltságban, ami 63 százalékos növekedést jelent a 2015 végi adatokhoz képest.

"Tízpercenként meghal egy öt év alatti gyerek olyan okok miatt, amelyeket meg lehetne előzni" - nyomatékosította. Jemen teljesen kiszolgáltatott az importnak, de a polgárháború a hodejdai kikötőt és a szanaai repülőteret sem kímélte, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Az arab-félszigeti országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légicsapásokkal segíti a jemeni kormányerőket.

Az ENSZ tűzszünetet sürget, hogy ezalatt eljuttathassa a szükséges segélyszállítmányokat az országba, és elkezdődhessen a politikai párbeszéd a konfliktus lezárásáról.


MTI/para

Címkék: Jemen, éhínség