Az elektromos cigaretta károsíthatja az agyi őssejteket

2019. július 4. - 15:12 | Tech

Az elektromos cigaretta szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket, stresszválaszt váltva ki az idegi őssejtekben - derült ki a Riverside székhelyű  Kaliforniai Egyetem tanulmányából.

Az elektromos cigaretta károsíthatja az agyi őssejteket
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy az e-cigaretta ízesítése károsíthatja az ereket, szívbetegséget okozhat.

Ezek a termékek nem ártalmatlanok. Még rövid idejű szívásuk is képes stresszelni a sejteket oly módon, hogy az sejthalálhoz vagy betegséghez vezethet. Megfigyeléseink vonatkoznak minden nikotint tartalmazó termékre" - mondta Atena Zahedi az iSciece tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók szerint az e-cigaretta egy sor sejtszintű eseményt indít el, amely károsítja a DNS őssejtjeit.

"Károsodnak az idegi őssejtek és el is halhatnak. Ha ez bekövetkezik, nem termelődnek többé speciális sejtek - asztrociták és neuronok - az őssejtekből"

- magyarázta a kutató.

Ezek a sejtek viszont létfontosságúak, a serdülők és magzatok különösen hajlamosak az őssejtkárosodásra, mivel agyuk még fejlődik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok és a várandós nők különösen sebezhetőek az e-cigaretta által - hívták fel a figyelmet az amerikai kutatók.

"Az agyuk kritikus fejlődési szakaszban van"

- húzta alá Prue Talbot professzor, a kutatás vezetője.

"A nikotinártalom várandósság és serdülőkor idején többféle módon hathat az agyra, károsíthatja a memóriát, a tanulást és a kongitív funkciókat. Hangsúlyozni kell, hogy a nikotin az, amelyik kárt okoz az agyi őssejtekben és mitokondriumukban"

- írta közleményében Talbot.

(MTI)

Címkék: e-cigaretta