Az élelmiszereken kívül valószínűleg csak létfontosságú árukat vásárolhatunk szombattól az üzletláncokban

2020. december 18. - 18:35 | Belföld

December 19-től, szombattól a lockdown életbe lépésével egyidőben bezár a legtöbb bolt Szlovákiában a létfontosságú szolgáltatásokat kínáló és termékeket árusító üzleteken kívül.

Az élelmiszereken kívül valószínűleg csak létfontosságú árukat vásárolhatunk szombattól az üzletláncokban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Közegészségügyi Hivatal időközben pontosította, hogy mi minden tarthat nyitva a lockdown ideje alatt, amely a regionális járványhelyzettől függően minimum három hétig tart majd.

Felmerül azonban a kérdés, hogy azokban az üzletláncokban, hiper- és szupermarketekben, amelyekben élelmiszereken és drogériai árukon kívül más termékeket is kapni – például elektronikai cikkeket, ruházatot, szerszámokat –, vásárolhatunk-e nem létfontosságú árukat.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője érdeklődésünkre a kormány által elfogadott rendelet vonatkozó pontjával válaszolt, amelyben kifejtik, csak létfontosságú árucikkek vásárlásának céljából mehetünk élelmiszerboltba,

ebből tehát az következik, hogy szombattól minden bizonnyal nem vásárolhatunk majd egyéb cikkeket az üzletláncokban, hiába szerepel majd a kínálatban olyan termék, amelyet akár karácsonyi ajándéknak is szánhatnánk.

Hogy mindez a gyakorlatban hogy néz majd ki, egyelőre nem tudni, elképzelhető viszont, hogy lezárják azokat a sorokat, amelyekben nem létfontosságú árucikkek vannak, illetve az sem kizárt, hogy ezek a termékek ideiglenesen lekerülnek a polcokról.

Az üzletekben továbbra is érvényes, hogy 15 négyzetméterenként egy vásárlót számíthatnak, ebbe azonban nem tartoznak bele a 10 év alatti gyerekek, akik felnőtt kíséretében érkeznek (ez a korhatár eddig 14 év volt).

Kapcsolódó cikkek:

(parameter)