Az élelmiszergyártók figyelmeztetnek, beláthatatlan következményei lehetnek, ha meglépi ezt Szlovákia

2022. május 16. - 16:24 | Belföld

Az élelmiszergyártók elutasítják a mezőgazdasági termények exportjának korlátozását.

Az élelmiszergyártók figyelmeztetnek, beláthatatlan következményei lehetnek, ha meglépi ezt Szlovákia
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Élelmiszeripari cégek felszólították a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák a mezőgazdasági termények és élelmiszerek exportjának korlátozását. Hangsúlyozzák, a termények szabad mozgását akadályozó szabályozás bevezetése komoly kockázatot jelent egy élelmiszerimporttól függő ország számára.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara felhívta a figyelmet, hogy ha más országok hasonlót lépnének, Szlovákiában rövid időn belül élelmiszerhiány lépne fel.

Az élelmiszergyártók tartanak az élelmiszertörvény módosításának további változtatásaitól, amelyek korlátozhatják egyes mezőgazdasági termények és élelmiszerek exportját.„Nem értünk egyet azzal, hogy az üzleti környezetet befolyásoló, fontos intézkedéseket az érintettekkel való előzetes megbeszélés nélkül hozzák meg. Azt sem tudjuk, hogy alaposan átgondolták-e az alternatívákat a cél elérése, azaz az élelmezésbiztonság fenntartása érdekében – mondta Daniel Poturnay, a kamara elnöke.

Jozef Rebro, a Szlovákiai Olajnövény-termesztők Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában az olajos magvak és a gabonafélék termesztésében többlettermelő. "Felszólítjuk ezért a politikusokat, hogy ne akadályozzák meg a termékeink exportálását” – húzta alá.

„Ma Szlovákia korlátozza az exportot, holnap más európai ország is megteheti. Aztán majd csodálkozunk, hogy miért hiányoznak az üzleteinkből olyan élelmiszerek, amelyeket nem tudunk itthon kellő mennyiségben előállítani, és kénytelenek vagyunk importálni” – mutatott rá Rebro.


(TASR)