Az elítélt Dušan Kováčik elveszíti ügyészi pozícióját – közölte a Főügyészség

2022. május 24. - 20:11 | Belföld

Az elítélt Dušan Kováčik volt különleges ügyész elveszíti ügyészi pozícióját. Maroš Žilinka főügyész a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt rá kiszabott jogerős ítélet miatt elbocsájtja Kováčik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a Főügyészség (GP) szóvivője a Legfelsőbb Bíróság (NS) keddi ítélete kapcsán, amely nyolc év szabadságvesztésre és 100 ezer euró pénzbüntetésre ítélt Kováčikot.

Az elítélt Dušan Kováčik elveszíti ügyészi pozícióját – közölte a Főügyészség
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az ügyész szolgálati viszonya azon a napon szűnik meg, amikor kézbesítik neki a főügyész erről szóló határozatát, kivéve, ha a határozatban későbbi időpont szerepel. A főügyész által meghozott, a hivatalból való eltávolításról szóló határozatot az ügyésznek személyesen kell átvennie" - magyarázta a Főügyészség.

A büntetőeljárás során Kováčik ideiglenesen szüneteltette ügyészi tevékenységét.

Dušan Kováčikot kedden nyolc év szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet szerint 50 ezer euró kenőpénzt vett át azért, mert közbenjárt a Takáč-banda főnökének tartott Ľubomír Kudlička vizsgálati fogságának megszüntetésében, emellett információkat szolgáltatott ki vizsgálati iratokból.

TASR

Címkék: Dušan Kováčik