Az ellenőrök még utoljára jól megbüntették az ismert üzletláncot, az viszont a bírósághoz fordult

2022. szeptember 26. - 13:17 | Belföld

Május végén a parlament jóváhagyta a törvénymódosítást, amely szerint többszöri kötelességszegés esetén az üzletláncok júliustól ne milliós, hanem „csak” több tízezres bírságot kapjanak. Az ellenőrök viszont júniusban még kiosztottak egy utolsó „szuperbüntetést” a Billának – írja a HN.

Az ellenőrök még utoljára jól megbüntették az ismert üzletláncot, az viszont a bírósághoz fordult
Illusztráció (Fotó: TASR)

Konkrétan az üzletlánc egy liptószentmiklósi boltjáról van szó, ahol tavaly március 23-án végeztek ellenőrzést. Az ellenőrök reggel 8:20 körül léptek be az üzletbe, és több mint öt órán keresztül vizsgálódtak. Az eredmény több hiányosságot is kimutatott, a pultokon ugyanis olyan termékeket találtak, amelyeknek szavatossági ideje lejárt. Konkrétan három csomag, szalonnába tekert sajtos virsliről, két darab füstölt sonkáról, hat darab pástétomról és nyolc darab tofuról van szó. Emellett további három terméknél állapították meg, hogy letelt a szavatossági ideje.

Az ellenőrök szerint összesen 13,268 kilogrammnyi és 134,04 euró értékű terméknél fedeztek fel hiányosságokat.

Mivel ez nem először fordult elő, a Billát júniusban a lehető legnagyobb bírsággal sújtották. Jozef Bíreš, az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) elnöke szerint akkor még a régi előírások szerint jártak el, mivel a parlament által elfogadott törvénymódosítás csak július 1-től lépett életbe.

Az üzletlánc viszont pert indított a Zsolnai Kerületi Bíróságon, az üggyel jelenleg a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság foglalkozik. A Billa közölte a HN-nel, hogy nem tartja megfelelőnek a bírság mértékét, szerinte az többszörösen magasabb, mint amit általában ilyen esetekben kiszabnak az EU-n belül. Az üzletlánc ezért mindent megtesz, hogy törvényes úton megvédje magát az ítélettel szemben.

Július óta a Billa további 16 bírságot kapott 74,5 ezer euró összegben az előírások megszegéséért, ezek közül az üzletlánc csak két esetben nem tiltakozott.


(hnonline.sk)

Címkék: bírság, Billa, üzlet