Az ellenőrző bizottság megerősítette, hogy Lučanský öngyilkos lett

2021. április 16. - 16:05 | Belföld

Az ellenőrző bizottság megerősítette, hogy Milan Lučanský volt rendőrfőnök halálát öngyilkosság okozta.

Az ellenőrző bizottság megerősítette, hogy Lučanský öngyilkos lett
Fotó: Cséfalvay Á. András

Erről Tomáš Čitbaj bizottsági elnök és az ombudsmani hivatal munkatársa tájékoztatott pénteken.

„A bizottság nem talált olyan tényt, amely alapján megkérdőjelezhetők lennének az igazságügyi miniszter, valamint az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) volt főigazgatója által közölt információk, amelyek szerint a halál oka öngyilkosság"- mondta Čitbaj.

Čitbaj közölte, a bizottság a ZVJS által rendelkezésre bocsátott dokumentumokból és videófelvételekből indult ki. „A bizottság meghallgatta a ZVJS minden olyan tagját, aki kapcsolatban állt Milan Lučanskýval, beleértve az egészségügyi személyzetet is" - tette hozzá az elnök, és elmondta, a bizottság nem férhetett hozzá az orvosi dokumentációkhoz és a bűnügyi aktákhoz.

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter hozzátette, nagyon komolyan veszi a bizottság által levont következtetéseket. „Meggyőződésem, hogy a ZVJS lelkiismeretesen végzi a munkáját, aminek köszönhetően mi többiek nyugodtan alhatunk" – mondta Kolíková. Hozzátette, a zárójelentést még pénteken nyilvánosságra hozzák. „Nem hiszem, hogy felmerülnének olyan tények, amelyek kétségbe vonnák a büntetőeljárás célját" - mondta a miniszter.

A bizottság elnöke hozzátette, 14 képviselő szavazott a jelentés elfogadása mellett. Marian Kotleba (ĽSNS) és Denisa Saková (független) ellene voksolt. Marián Saloň (Smer-SD) nem szavazott.

Mintegy húsz tagja volt annak a független ellenőrző bizottságnak, amely Lučanský halálának és korábbi sérülésének körülményeit vizsgálta. A politikusok mellett szakértők is voltak a bizottsági tagok között. A volt rendőr-főkapitány 2020. december 30-án halt meg, miután 2020. december 29-én öngyilkosságot kísérelt meg az eperjesi börtönben.


TASR