Az ellenzék azt akarja, hogy módosítsák a külföldre ingázókra vonatkozó intézkedést

2020. április 30. - 09:10 | Belföld

A ĽSNS és a Smer-SD ellenzéki pártok kezdeményezésére csütörtökön összeül a parlament védelmi és biztonsági bizottsága.

Az ellenzék azt akarja, hogy módosítsák a külföldre ingázókra vonatkozó intézkedést
Fotó: Paraméter

Az ülésen a tervek szerint részt vesz Ján Mikas tiszti főorvos is. Az ellenzéki pártok azt kérik Mikastól, hogy a külföldre ingázókra vonatkozó intézkedéseken belül sorolják be a kivételek közé a gyerekeket, valamint az őket kísérő szülőket vagy törvényes képviselőket és a 65 év feletti személyeket is.

A ĽSNS elnöke, Marián Kotleba abban bízik, hogy ezáltal a gyerekek és a nyugdíjasok egyszerűbben átléphetik majd az országhatárt, ha visszatérnek Szlovákiába.

A bizottság a tervek szerint csütörtökön délután ülésezik. A védelmi és biztonsági bizottság elnöke, Juraj Krúpa (OĽaNO) szerint az ellenzék kérése inkább a belügyminisztériumra vonatkozik, és nem függ össze a bizottság tevékenységével. Az ellenzék kezdeményezését inkább csak politikai reprezentációs kísérletnek tartja.

A központi válságstáb keddi ülése után Igor Matovič miniszterelnök és Ján Mikas országos tisztifőorvos bejelentette, azok az ingázók, akik az államhatártól nem dolgoznak, illetve laknak 30 kilométernél távolabb, nem kell negatív vírustesztet bemutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek Szlovákia területére. Engedélyezik az ingázók gyermekeinek és a kiskorúak belépését is az ország területére.

A kötelező állami karantén alóli mentességet kiterjesztik a szociális ellátásban dolgozó azon szlovákiai munkavállalókra, akik Csehország és Ausztria Szlovákiával határos régióiban tevékenykednek. Akárcsak az említett régiók egészségügyi dolgozóinak, visszatéréskor nekik is elég egy negatív vírustesztet bemutatni a határon, valamit igazolást a munkaadójuktól. Kivételek vonatkoznak azokra a főiskolai hallgatókra is, akikre a külföldi tanulmányaikkal összefüggésben felvételi- vagy záróvizsgák várnak. A változások május 1-jén lépnek hatályba. A tisztifőorvos azt is megjegyezte, hogy a héten újabb intézkedésekről számol be.


(TASR/para)