Az ellenzék elképzelhetőnek tartja az együttműködést Kiska új pártjával

A parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzék is elképzelhetőnek tartja az együttműködést Andrej Kiska volt államfő leendő, Za ľudí nevű pártjával.

Az ellenzék elképzelhetőnek tartja az együttműködést Kiska új pártjával
Fotó: Cséfalvay Á. András

Igor Matovič, a parlamenti OĽaNO mozgalom elnöke ugyanakkor rámutatott: a jó együttműködés nem átveréssel kezdődik. „Üdvözöljük az együttműködési ajánlatot, viszont ellentmondásos kijelentéseket hallottunk. Egyrészt az együttműködésről beszélt, másrészt arról, hogy szét akarja verni a mozgalmunkat, és magához akarja csábítani Veronika Remišovát. Az őszinte együttműködés nem így kezdődik” – mondta Matovič, aki szerint Kiska mindent megtesz azért, hogy Remišová átlépjen a pártjába. Az OĽaNO elnöke ennek ellenére is fontosnak tartja az együttműködést, hogy ne vesszenek el a demokratikus szavazatok.

Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom elnöke Kiska pártjának bemutatására reagálva azt mondta, bombasztikus szavak hangzottak el, de ő meg akarja várni a konkrét programot is. Az ideológiabeli és egyéb különbségek ellenére nem zárta ki az együttműködést az új párttal. Attól nem tart, hogy az emberei átlépnének Kiskához.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) és Együtt (Spolu) pártkoalíció gratulált Az Emberekért párt létrejöttéhez. Állásfoglalásuk szerint közösek a céljaik és a nézeteik, ezért tárgyalni akarnak az együttműködésről. „Bízunk benne, hogy az új mozgalom nem az idősebb politikusnemzedék útját fogja választani, ami a Smerrel folytatott vitákból és az egymás közötti acsarkodásból áll” – olvasható az állásfoglalásban. Hozzáteszik: időpontot fognak egyeztetni Kiskával, hogy egy kerekasztal-beszélgetésen tárgyalják meg az együttműködés formáját.


TASR