Az ellenzék és a koalíció alapvető kérdésben nem ért egyet: a Smer-SD több tagja kérte a titoktartás felbontását

2021. május 29. - 13:24 | Belföld

Az ellenzék információt akar a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelentéséről, amelyet Boris Kollár (Sem rodina) parlamenti vezető olvasott fel a Nemzeti Tanácsnak a szerdai rendkívüli ülésükön.

Az ellenzék és a koalíció alapvető kérdésben nem ért egyet: a Smer-SD több tagja kérte a titoktartás felbontását
TASR

Az ellenzék szerint súlyos gyanú merül fel a vizsgálat befolyásolásával kapcsolatban. A Smer-SD több képviselője kérte a titoktartás felbontását.

Robert Fico pártelnök nem zárta ki, hogy a jelentést a törvényre hivatkozva elolvassák. A koalíció azonban másként látja a nyilvánosságra hozatal kérdését.

Elutasítja az ellenzék azon feltételezéseit is, miszerint a jelentés konkrét politikusok bűncselekményeire vonatkozott. Kollár már elmondta, hogy egyes ügyek bizonyos okból kifolyólag bizalmasak, titkosak vagy szigorúan titkosak.

Kollár nem tartja helyesnek, hogy a képviselők a titoktartás megszegését kérik. Egyes információk titkosságát indokoltnak nevezte, és hozzáférést biztosított a tagoknak a SIS-jelentéshez.

„Már kaptam olyan információt, hogy valaki kiadott valamilyen információt” – mondta, hozzátéve, hogy nem tartja szerencsésnek a kiszivárogtatást.

Nem is erősítette meg és nem is cáfolta azokat a felmerült gyanúkat, amelyek szerint a nyomozást vagy tanúk vallomását befolyásoló és manipuláló csoport működhet a bűnüldöző hatóságok (OČTK) környezetében. Fico szerint a koalíció fél, ha nem enged betekintést nekik a jelentésbe.

A párt szakértőkkel konzultál az információk védelméről szóló törvény rendelkezéséről, amely Fico szerint nem vonatkozik olyan információkra, melyek a köztisztviselők bűncselekményével kapcsolatosak.

A Peter Pellegrini körüli független képviselők Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök visszahívását is fontolgatták.

„Az ellenzék tagjai törvényesség határán táncolnak”

– mondta Šeliga. „A jelentés nem tartalmazott semmit, amely szerint a SIS szerint néhány politikus politikai megrendelést hajtott volna végre. Ez csupán Fico hazugsága” – tette hozzá. Ha azonban Ficónak vagy Pellegrininek mégis van valami ilyen információja, Šeliga szerint bűnügyi panaszt kell benyújtaniuk az illetékes hatóságoknál.

A titoktartás megszegésére tett kísérleteik kapcsán feltette a kérdést, hogy mi értelme van a titkosított információknak, ha azokat egyszerűen nyilvánosságra hozzák.

(čas.sk)