Az ellenzék le akarja váltani Dankót, a koalíció azonban könnyen áthúzhatja a terveiket

2018. november 6. - 12:48 | Belföld

Kedden délután tartják a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen az ellenzék megpróbálja leváltani Andrej Danko házelnököt.

Az ellenzék le akarja váltani Dankót, a koalíció azonban könnyen áthúzhatja a terveiket
Fotó: SIT

Az ellenzéki pártok (SaS, OĽaNO, Sme rodina) és a független képviselők pénteken rendkívüli parlamenti ülést indítványoztak Andrej Danko leváltására. A javaslatot 39 képviselő írta alá.

Az ellenzéki képviselők meg vannak róla győződve, hogy Andrej Dankónak jelenleg nincs mit keresnie a házelnöki pozícióban. Indokként az SNS elnökének doktori munkája körül kialakult botrányt hozták fel, valamint azt, hogy nem akarja elfogadni a biztonsági és katonai stratégiákat a parlamentben.

„Az Andrej Danko doktori munkája körül kialakult botrány nemcsak az ellenzékben, hanem a nyilvánosságban is súlyos kételyeket ébresztett a titulusát illetően. Léteznek olyan jelek, amelyek szerint plagizálhatta a munkáját. Az SNS elnöke a viselkedésével nemcsak funkciójára, hanem a főiskolákra, és a főiskolai diákokra is szégyent hoz“ – áll az ellenzék álláspontjában.

Emellett az ellenzék arra is kitért, hogy Szlovákiában a mai napig nincs elfogadva biztonsági és katonai stratégia –annak ellenére, hogy a kormány már tavaly októberben jóváhagyta.

Az egyelőre kérdéses, hogy az elején elegendő képviselő elfogadja-e a javasolt ülésprogramot, hogy az ülés folytatódhasson. Debnár Klára, a Híd szóvivőjének tájékoztatása szerint a párt egyelőre nem lát olyan bizonyítékokat, amelyek alapján támogatnák az indítványt.

noviny.sk/para