Az ellenzék leadta a Martina Lubyová leváltásához szükséges aláírásokat

2019. február 15. - 15:55 | Belföld
Az ellenzék leadta a Martina Lubyová leváltásához szükséges aláírásokat
Fotó: TASR/Pavol Zachar

Andrej Danko házelnök (SNS) már jelezte, hogy az ülésre hétfőn kerülhet sor.

Az ellenzék a kutatási támogatások körül kialakult ellentétek miatt akarja leváltani a minisztert. Branislav Gröhling (SaS) szerint sok gyanús dolog van a támogatások körül, például a szakvélemények lemásolása, a pontok módosítása, valamint az olyan elírások, amilyeneket egy alapiskolás diák sem csinálna. „Ennek az az eredménye, hogy a miniszter asszony ellentomondásokba kerül, egyrészt elírásokról és hibákról beszél, másrészt ezek alapján a hibák alapján képes volt leváltani a tudományért és technikáért felelős osztály igazgatóját" – mondta.

Veronika Remišová (OĽaNO) képviselő egy másik problémára hívja fel a figyelmet, amely miatt le szeretnék váltani Lubyovát.

„A 2017-es, EU-s alapokkal kapcsolatban kirobbant botrányról van szó, amelynek következtében Szlovákia száz milliótól esik el az SNS jelöltjeinek lehetetlen viselkedése miatt"

– mondta.

Remišová szerint nem igaz, hogy az ellenzék nem akar kommunikálni Lubyovával.

„Nagyon szívesen találkozom a miniszter asszonnyal, hogy beszéljünk a kialakult helyzetről, és hogy tájékoztathassuk az embereket a minisztérium problémáiról és a támogatások sorsáról"

– mondta, hozzátéve, hogy szívesen találkozna Lubyovával a kamerák előtt.

Miroslav Sopko (OĽaNO) szerint Peter Pellegrini kormányfőnek (Smer-SD) is nyilatkoznia kellene az ügyben.

„Szeretném felszólítani a kormányfőt, hogy gondolja át, van-e az SNS annyira felelősségteljes, hogy ezt a tárcát vezesse"

– jelentette ki.

Az ellenzék emellett azt sem érti, hogy Gál Gábor igazságügy-miniszter (Most-Híd) miért nem nyilvánított eddig véleményt, holott több mulasztásra felhívták a figyelmét.

Lubyová kijelentette, hogy nem tervezi a lemondását.

„Nem mondok le azért, mert az értékelők nem jól töltöttek ki néhány lapot"

– mondta.

A miniszter egy belső ellenőrzést is kezdeményezett az Iskolaügyi Minisztérium tudományért és technikáért felelős osztályán, amelynek eredményeit április 30-ig kell benyújtania az Állami Számvevőszéknek.

A minisztérium több mint 33,4 millió eurót osztott szét kutatási és tudományos projektekre. Gröhling szerint azonban a támogatásban részesülő cégek között olyanok is vannak, amelyeknek gyakorlatilag nincs bevétele, nem foglalkoznak kutatással, egy lakóházban vagy családi házban van a telephelyük, vagy nincs működő honlapjuk. Remišová szerint az egész támogatási rendszer nagyon átláthatatlan.

TASR