Az ellenzék magyarázatot vár Ladislav Kamenický pénzügyminisztertől

2019. szeptember 12. - 16:07 | Belföld

Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszternek magyarázatot kellene adni az állami költségvetés körül kialakult helyzetre.

Az ellenzék magyarázatot vár Ladislav Kamenický pénzügyminisztertől
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az ellenzék ezért rendkívüli ülést kezdeményez a parlament Pénzügyi Bizottságában. Ezt Eduard Heger, az OĽaNO mozgalom frakcióvezetője jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Szlovákia letért a kiegyenlített költségvetés felé vezető útról”

– figyelmeztetett Heger azt is hozzátéve, hogy Szlovákia a kiegyenlített költségvetés felé haladt, most azonban felmerült az a veszély, hogy komoly hiánnyal fog kelleni szembenéznünk.

„A Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) előzetesen azt állítja, hogy az államháztartási deficit akár a GDP 1,19 százalékát is elérheti. Ez nagyon komoly dolog“

– hangsúlyozta.

Szerinte a pénzügyminiszternek az egész nyár a rendelkezésére állt arra, hogy járja a minisztériumokat és csökkentse a kiadásokat. A következő költségvetés szerinte nagyon sok kérdést vet föl, mivel közelednek a választások, és a kormány nem fogja vissza a kiadásait. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy a gazdaság fokozatosan le fog lassulni. „Ezenkívül van itt egy következő probléma is: a kormány hazudik a költségvetésben” – jegyezte meg Heger.

Heger rámutatott azokra a tartalékokra is, amelyeket meg lehet találni az egyes területeken, de az adó beszedésére is kitért.

„Ebben Szlovákia szintén rosszul áll”

– állapította meg.

„Ezért döntöttünk úgy, hogy rendkívüli ülést hívunk össze a Pénzügyi Bizottságban. A helyzet tényleg komoly. Azt látjuk, hogy a kormány az emberek zsebébe akar nyúlni ahelyett, hogy a saját kiadásai között csinálna rendet”

– hangsúlyozta.

Heger szerint Kamenickýnek az ülésen be kellene mutatnia, hogy milyen tényleges intézkedéseket akar tenni annak érdekében, hogy fenntartsa a kiegyensúlyozott költségvetést. Ezenkívül meg kell magyaráznia a költségvetés „hamis adatait”, és azt is, miért nem működik jobban Szlovákiában az adó beszedése.

TASR