Az ellenzék a maximális nyugdíjkorhatár megszabásának veszélyeire figyelmeztet

Az ellenzék szerint a maximális nyugdíjkorhatár meghatározása több veszélyt is rejt. Az SaS úgy véli, hogy így a későbbi nyugdíjak kerülnek veszélybe, az OĽaNO pedig a nyugdíjkorhatár emelkedéséről beszél, ami főleg a nőket érinti.

„Robert Fico kijelentette, hogy amíg ő kormányfő, nem fogják emelni a nyugdíjkorhatárt. Ahelyett, hogy betartotta volna az ígéretét, Robert Fico lényegében minden 1955 és 1974 között született nőnek gond nélkül későbbre halasztotta a nyugdíjba vonulás időpontját, mégpedig drámaian. Mindenki másnak azt ígéri, hogy ez 65 év lesz. Azt gondoljuk, hogy ez antiszociális viselkedés” – jelentette ki Igor Matovič, az OĽaNO vezetője. Felhívta a figyelmet a költségvetési bizottság elemzésére is, amely szerint ez az intézkedés csak 2038 után fogja érinteni az embereket.

Eugen Jurzyca (SaS) ellenzéki képviselő elmondta, hogy a liberálisok nyitottak a nyugdíjkorhatárról szóló vitára, de nem értenek egyet ennek alkotmánytörvénybe foglalásával. „Ha egyetértenénk, akkor a jövőbeli nyugdíjakat sodornánk veszélybe. Tudjuk, hogy nagyon alacsonyak lesznek. Ha csökkentjük a nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugdíjak még alacsonyabbak lesznek” – állapította meg Jurzyca.

Hozzátette: Az SaS a gazdasági helyzet javításával próbálja elérni, hogy több pénz jusson a nyugdíjasoknak. „Az SaS azt akarja, hogy emelkedjenek a nyugdíjak, és hogy a munkából ne a temetőbe kelljen menni. Mi nem azt találgatjuk, hogy mi lesz 30 év múlva, nem mondjuk, hogy elrendeljük a jólétet, hanem annak érdekében teszünk lépéseket, hogy a jólét fokozatosan, konkrét lépések alapján legyen egyre nagyobb” – tette hozzá Jurzyca. 

Matovič azt mondta, hogy hajlandó tárgyalni a Smer-SD-vel. A mozgalomnak azonban saját javaslata is van. Eszerint a nők annyi évvel mehetnének korábban nyugdíjba, ahány középiskolát végzett gyermeket felneveltek. „A nők rengeteg időt töltenek a gyermekek nevelésével, és ezért a munkáért nekik senki semmit nem fizet, ami miatt családellenes hangulat jön létre Szlovákiában. Ezért helyénvaló lenne, ha az anyák legalább egy ilyen szimbolikus jutalomban részesülhetnének. Ez egy odavetett kesztyű Robert Ficonak. Ha valakinek segíteni akar, akkor így az anyáknak azonnal segítséget nyújthat. Erről a témáról hajlandóak vagyunk beszélni” – tette hozzá Matovič.

A parlamenten kívül álló KDH szerint Fico ezt a témát csak azért húzta elő, hogy elterelje a figyelmet a kormány maffiakapcsolatairól, az agrártámogatások körüli csalásokról és az RTVS katasztrofális helyzetéről. Hozzátette: A nyugdíjkorhatár témájával ugyanakkor komolyan kell foglalkozni.

TASR