Az ellenzék nem vesz részt a további szavazásokon a parlament rendkívüli ülésén

2020. február 25. - 15:47 | Belföld

A Miroslav Beblavý körül csoportosuló független képviselők nem fognak részt venni a rendkívüli parlamenti ülés további vitáin. Ilyen formában akarják folytatni az obstrukciót.

Martin Klus (SaS), a parlament alelnöke a küszöbön álló kampánycsendre utalva kijelentette: a választások előestéjén ülésezni legalábbis etikátlan. Eduard Heger, az OĽaNO frakcióelnöke elmondta: a szavazásokon nem fognak részt venni, de a vitán igen, hogy rákérdezhessenek a szociális intézkedések pénzügyi hátterére.

Beblavý nagyon sajnálja, hogy a Sme rodina képviselőinek köszönhetően vált határozatképessé a plénum. „Ma is megmutatkozott, hogy kire lehet számítani, és kire nem” – fűzte hozzá. Az, hogy a Boris Kollár vezette mozgalom képviselői részt vettek a szavazáson, komoly probléma Klus szerint is.

Heger elmondta: az OĽaNO mozgalmat érdekli Kollár magyarázata, vajon miből akarják finanszírozni a szociális intézkedéseket. Úgy véli, ez az egész csak a politikai jópontok szerzéséről szól, hiszen a választások utáni első ülésen is megtárgyalhatták volna a szóban forgó szociális intézkedéseket. Hangsúlyozta: a nyugdíjasok bizalmával nem szabad hazardírozni.

Veronika Remišová független képviselő leszögezte, hogy a szociális intézkedésekről szóló ülés nem más, mint választási korrupció, amelyben ő nem fog részt venni. Hozzátette: a javaslatokról törvénytelenül tárgyalnak, így elfogadásuk esetén Zuzana Čaputová államfőnek nem kell aláírnia azokat.

Amennyiben mégis bevezetnék a 13. nyugdíjat, Remišová és a kollégái a Za ľudí párt kormányra kerülése esetén nem vonnák vissza azt, mivel szerinte „az csak káoszt szülne”.


(TASR)