Az ellenzék rendkívüli ülésen próbálja meg leváltani Matečnát

2018. május 17. - 14:16 | Belföld

Az SaS, OĽaNO és a Sme rodina ellenzéki pártoknak sikerült összegyűjteniük a kellő számú aláírást egy rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, melyen indítványozni fogják Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter leváltását. Az aláírásokat még csütörtökön leadják a parlament iktatójában. Andrej Danko házelnöknek ezt követően hét napja lesz arra, hogy összehívja a rendkívüli ülést.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy összesen 44 aláírást sikerült összegyűjteni. A törvény értelmében legalább 30 képviselő aláírására van szükség egy rendkívüli ülés összehívásához.

Richard Sulík, az SaS elnöke pénteken (5. 11.) elmondta: Matečná nemcsak most, hanem már korábban, a Szlovák Földalap elnökeként is kudarcot vallott. A miniszter szemére vetette többek között, hogy ellopják a gazdák földjeit, terményeit, továbbá azt is, hogy a kistermelők fizikai támadásoknak vannak kitéve.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint a miniszterelnök feladata lenne, hogy leváltsa Matečnát. „Azt gondolom, hogy ezt már régen meg kellett volna tennie” – fűzte hozzá.

„Ha a gazdák földjein gaz nő, előveszik a gyomirtót. Mi, ellenzéki képviselők csak ahhoz az eszközhöz nyúlhatunk az agrárminiszter posztján kinőtt gaz ellen, amely rendelkezésünkre áll – figyelmeztetni és kezdeményezni a leváltását” – jelentette ki korábban Igor Matovič, az OĽaNO elnöke.

Matečná leváltásához az ellenzéknek nincs meg a kellő szavazata, a koalíciós képviselők támogatására is szükség lenne. „Én személy szerint számítok az olyan emberek szavazatára, mint Marek Maďarič, talán Ján Podmanický (mindketten Smer), és talán Lucia Žiťňanská (Híd) is. Remélem, hogy többen is csatlakoznak” – mondta Matovič.

Matečná, akit Jaromír Čižnár főügyész is bírált, elutasítja a vádakat. Ugyanakkor bejelentette, hogy újból felülvizsgálják a nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházásokra nyújtott európai uniós támogatásokról szóló szerződéseket. A miniszter politikai színjátéknak tartja az ellenzéki pártoknak azt a hat sajtótájékoztatóját, amelyekkel múlt héten, a távolléte idején megpróbálták botrányba keverni őt. Szerinte ez árt az agrártárcának, ezért határozottan elutasítja az efféle színjátékot.

„Két dolgot élesen elkülönítenék: a politikai színjátékot és a szakmai vitát. Politikusokként mindenképpen konszenzusra kellene törekednünk. A politikusnak tudnia kellene, hogy ha támadni akar, komoly érvekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megtámadhassa a másikat, és nem elég egy papírt előhúzni, illetve ez alapján botrányba keverni és lenézni más embereket, nem csupán engem. Ez sértő számomra, mivel egy ilyen botrány előidézése mindenkit érint az agrártárcánál, legyen szó akár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumról (MPRV), akár az Agrárkifizető Ügynökségről (PPA), akár az összes többi intézményről” – mondta.

A miniszter korábban már találkozott Čižnárral is. „A találkozó nagyon hatékony volt, baráti hangnemben zajlott, és felvázoltuk a következő lépéseket. Megígértem, hogy ha a Főügyészségnek nincsenek meg az egyes esetek dokumentumai, akkor az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) - amely eddig is együttműködött a hatóságokkal – a felszólítás után néhány napon belül beszolgáltatja a hiányzó dokumentumokat” – ismertette Matečná a főügyésszel való találkozó részleteit.

TASR