Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Az ellenzék szeptember 8-án előrehozott választást akar

Az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina ellenzéki pártok kedden a parlament elé terjesztették az aktuális parlamenti ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánytörvényt, melynek értelmében 2018. szeptember 8-án tartanák az előrehozott választásokat.

Az ellenzék szeptember 8-án előrehozott választást akar
Richard Sulík és Igor Matovič - az SaS és az Egyszerű Emberek elnökei (Fotó: TASR - illusztráció)

A törvény elfogadásához legalább 90 szavazatra lenne szükség.

Az előrehozott választásokról egy rendkívüli ülésen tárgyalnának. A házszabály értelmében azonban legalább 15 nappal azelőtt a parlament elé kell terjeszteni az adott törvényjavaslatot, mielőtt a képviselők azt megvitatják. A rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat így az ellenzék leghamarabb egy hét múlva nyújtja be. Andrej Danko (SNS) házelnöknek ezt követően további egy hete lesz arra, hogy összehívja az ülést.

Az ellenzék szerint ahogy a jelenlegi, úgy a leendő új kormány is csupán egy törékeny parlamenti többségre fog támaszkodni, amelybe ráadásul beleszámítódnak egyes független, illetve eredeti pártjukból kilépett képviselők kiszámíthatatlan szavazatai is. Szerintük mindez azt támasztja alá, hogy a jelenlegi parlament összetétele nem felel meg az állampolgárok akaratának.

A törvény előterjesztői hozzáteszik: 2018 februárjában és márciusában 1989 óta a legnagyobb kormányellenes tüntetéshullám söpört végig Szlovákián, melyet egy oknyomozó újságíró és párja meggyilkolása indított el. Ezzel párhuzamosan a felszínre kerültek olyan információk is, hogy a Smer-SD kormánypárt egyes képviselői kapcsolatban állhatnak a szervezett bűnözéssel.

Az ellenzék szerint a helyzet komolyságáról tanúskodik a kormány múlt heti lemondása is. A kulturális és az igazságügy-miniszter távozása, valamint az, hogy František Šebej (Híd) visszaadta a mandátumát, azt bizonyítják, hogy kormánypártok táborában is jelentős nézetkülönbségek vannak.

Az ellenzék szerint ebben a helyzetben az egyedüli megoldás a VII. parlamenti ciklus lerövidítése és az előrehozott választások kiírása.

(TASR)