Az ellenzék szerint az RTVS rossz hírnevéről Jaroslav Rezník tehet

2018. október 16. - 16:59 | Belföld

Petra Stano Maťašovská távozásával a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) rádiós hír- és publicisztikai szerkesztőségének éléről megszűnnek azok a módszerek is, amelyek ezt a közjogi médiumot az állampropaganda eszközévé tették – jelentette ki Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke, Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője, Boris Kollár, a Sme rodina elnöke és Miroslav Beblavý független képviselő.

A kijelentésükben ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az RTVS rossz hírnevéért elsősorban Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója a felelős. Az ellenzék felszólította Rezníket, hogy „mutassa be az embereknek azokat az intézkedéseket, amelyeket az RTVS tesz azért, hogy a közmédia objektív és független maradjon". A javaslat, amelyet az ellenzék a médiabizottság ülésén tett, nem ment át a rostán.

A kormány képviselői szerint nincs miről beszélni, mivel Stano Maťašovská már lemondott.

Petra Stano Maťašovská, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) rádiós hír- és publicisztikai szerkesztőségének vezetője hétfőn (10. 15.) nyújtotta be a lemondását. Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója elfogadta lemondását. Maťašovská elmondta: azért döntött a távozás mellett, mivel szeretné megvédeni az RTVS-t az ellenzéki politikusok oldaláról az elmúlt napokban felé irányuló nyomástól. Állítja, hogy a híreszteléseknek nincs igazságalapjuk, de rontották a társaság hírnevét, és rossz fényt vetettek a dolgozóira is. Elutasítja a feltételezést, hogy az RTVS nem objektívan kezel egyes információkat.

Maťašovská távozását az ellenzéki SaS, OĽaNO, Sme rodina és a Miroslav Beblavý körülötti független parlamenti képviselők szorgalmazták. Az ellenzék jelezte, hogy ellenkező esetben politikai és jogi lépésekre fogják elszánni magukat. Azt sem zárták ki, hogy feljelentést tennének, vagy, hogy rendhagyó parlamenti ülést hívnának össze az ügy miatt.

Az ügy középpontjában az RTVS belső dokumentuma áll, amely a hírszerzési alapelveket tartalmazza. Az ellenzék szerint ezeknek a szabályoknak az értelmében cenzúráznak bizonyos híreket, amelyek nem a koalíciós pártokhoz kapcsolódnak.

Az RTVS a reakciójában elmondta, hogy a nyilvánosságra hozott szöveg tartalmaz olyan részeket, amelyeket nem fogalmaztak meg egyértelműen, és ez okot adhatott a szöveg félreértelmezésére. A szóban forgó dokumentum nem volt összhangban az RTVS megszokott eljárásaival és módszereivel, ezért megintették az illetékeseket.

P. Stano Maťašovská tavaly októbertől vezette a rádiós szerkesztőséget.

TASR

Címkék: RTVS, Jaroslav Rezník