Az ellenzék szerint a koalíciós képviselők gyáva alakok

2018. november 7. - 10:40 | Belföld

A koalíciós képviselők gyáva alakokként viselkedtek ma a parlamentben azért, hogy egy csalót fedezzenek. Ezt Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke jelentette ki az ellenzék keddi sajtótájékoztatóján.

A koalíció kedden nem szavazta meg a rendkívüli parlamenti ülés programját, és így ellehetetlenítette, hogy tárgyaljanak Andrej Danko (SNS) házelnök leváltásáról. Az ellenzék szerint Dankónak főleg a doktori értekezésével kapcsolatos ügy miatt kellene távoznia. Az ellenzéki képviselők nem adják fel, és ismét aláírásokat gyűjtenek egy újabb rendkívüli ülés kezdeményezéséhez.

Ďuriš Nicholsonová rámutatott arra a kérvényre, melyet Danko 2018. szeptember 25-én küldött a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemnek, és melyben a munkája hozzáférhetetlenné tételét kérte. A kérvényben az áll, hogy az UMB archívumában van egy munka, melynek a szerzője Juraj Danko. Andrej Danko feltételezése szerint ez az ő munkája lehet. „A munkát személyesen a hallgatónak kell aláírnia. Hogyan történhetett, hogy Juraj Danko van aláírva szerzőként? Akkor ki írta ezt a munkát, amelyet az UMB még azon a napon titkosított?” – tette fel a kérdést a parlament alelnöke, hozzátéve, hogy valóban létezik egy JUDr. Juraj Danko, aki Besztercebányán él.

Nicholsonová arra is felhívta a figyelmet, hogy Vladimír Hiadlovský, az UMB rektora annak a csapatnak a jelöltjeként indul a helyhatósági választásokon, amely az SNS besztercebányai polgármesterjelöltjét támogatja. „Képes a rektor elárulni az UMB jó hírnevét egy testületi helyért?” – tette fel a kérdést Ďuriš Nicholsonová, aki egyben felszólította Hiadlovskýt, hogy késedelem nélkül mondjon le a rektori tisztségről, amiért fedezte a lehetséges csalásokat. „Ha nem teszi meg, felszólítom az Akadémiai Tanácsot, hogy intézkedjen az ügyben. Egyben felszólítom az Akadémiai Bizottságot is, hogy foglalkozzon az UMB akkreditációjával” – tette hozzá.

Ján Budaj (OĽaNO) szerint Andrej Danko elszalasztotta az esélyt, hogy megmagyarázza a doktori értekezésével kapcsolatban felmerült kétségeket. „Az ellenzék követelni fogja a munkát, amíg az ügyre fény nem derül. A parlamentet nem vezetheti egy csaló” – jelentette ki.

A rendkívüli ülés programját a jelen lévő 139 képviselő közül csak 64 szavazta meg. A programot egyik koalíciós képviselő sem támogatta. A program ellen szavazott a Smer-SD és az SNS frakciója, a Most-Híd párt képviselőinek többsége tartózkodott. Ellene szavaztak Peter Marček, Martina Šimkovičová és Rastislav Holúbek független képviselők is. A rendkívüli ülés programját támogatták az SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS pártok képviselői és a többi független képviselő is.


(TASR)