Az elmúlt 12 évben nem történt olyan az ingatlanpiacon, amit most tapasztalhatunk

2023. május 15. - 14:45 | Belföld

Rekordokat döntenek az új építésű lakások árai, az ingatlanpiaci helyzetet pedig a magas kamatok és a szigorodó banki feltételek is nehezítik.

 Az elmúlt 12 évben nem történt olyan az ingatlanpiacon, amit most tapasztalhatunk
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Sokan kételkednek benne, hogy érdemes-e mostanában lakást vásárolni, a szakértők szerint azonban mindig lehet rosszabb a helyzet – írja a noviny.sk.

"Az egyszobás lakások ára 120 000-150 000 euró körül mozog. Új épületeknél a kétszobás lakások ára 240 000-300 000 euró. Új építésű háromszobás lakást nagyon nehéz 350 000 alatt találni" – mondta Peter Porubský , a Nehnuteľnosti.sk elemzője, hozzátéve, a szlovák állampolgárok körében lenne érdeklődés az ingatlanok iránt, de jelenleg csak kevesen tudják megfizetni, és jelzáloghitelt szerezni sem egyszerű.

„A tranzakciók, azaz az adásvételi szerződések száma nagyjából 60-70 százalékkal csökkent“ – tette hozzá Ján Palenčar, az Ingatlanirodák Szövetségének elnöke. Az eladások visszaesését Pozsonyban érezték meg leginkább, Szlovákia más részeit kevésbé érinti, de sehol sem rózsás a helyzet.

A lap szerint az elmúlt 12 évben most a legrosszabb a helyzet az ingatlanpiacon, ami a lakások megfizethetőségét illeti.


(noviny.sk)