Az elmúlt év legjobbjait díjazta a versenysport szövetség

2020. február 13. - 17:30 | Sport

Kimagasló 2019-es teljesítménye elismeréseképpen 39 sportág 59 versenyzőjét díjazta évértékelő gáláján a nem olimpiai sportágakat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ).

Az elmúlt év legjobbjait díjazta a versenysport szövetség
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

A csütörtök délutáni budapesti ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékezetett arra, hogy "a sport hazánkban nemzeti ügy".

"A sport minden ága hozzájárul a jelen gazdagításához és ahhoz a jövőképhez, amely egy sikeres, versenyképes országot mutat"

- fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, "semmi sem képes úgy hozzájárulni egy fiatal fizikai és mentális fejlődéséhez, mint a rendszeres testmozgás".

Hozzátette: a cél az, hogy minél több fiatal "jegyezze el magát a sporttal és a rendszeres testmozgással", és ebben nagy szerepe van a Nemzeti Versenysport Szövetségnek is.

Szabó Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy a díjazottak rendkívüli eredményeket értek el, ezért felnézhetnek rájuk az ifjú generáció tagjai, sikereik pedig megannyi fiatal számára jelentenek igazi motivációt.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a MOB-nál testvérként tekintenek a versenysport szövetségre, és emlékeztetett, hogy több olyan sportág létezik, amelynek van olimpiai és nem olimpiai ága is.

Mészáros János, az NVESZ elnöke évértékelőjében hangsúlyozta: a versenysport szövetségnél érzik, hogy az állam fontos ágazatként kezeli a sportot.

"A magyar sport életében nem volt még olyan időszak, amely csak megközelítette volna a mostanit. Ez egy kegyelmi állapot, bízom benne, hogy sokáig fog még tartani"

- fogalmazott az elnök, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem olimpiai sportágak számára a 2019-es év a félidőt jelentette a Világjátékok közötti úton.

"Ez az év a háttérmunkáról szólt, hamarosan azonban ráfordulunk a Világjátékokra, amely 2021-ben lesz"

- mondta, majd gratulált a sportágak legjobbjainak, akik közül kiemelte a túraautó-világkupát nyerő Michelisz Norbertet.

Teljesítménye az elnök szerint olyan történelmi tett, amely nem mérhető máshoz. Az autóversenyző nem tudott jelen lenni a díjátadón, távollétében Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke vette át az elismerést.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya javaslatai alapján négy ország - Japán, Kazahsztán, Fehéroroszország és Kolumbia - nagykövetsége kapta meg a nemzetközi sportkapcsolatok fejlesztéséért díjat.

Ezt követte az Év Sportolója-díjak átadása, melyekre a szövetségek a világ-, vagy Európa-bajnokságon dobogós helyezést elérő sportolóikat, illetve csapataikat javasolhatták, és a jelöléseket az NVESZ elnöksége hagyta jóvá.

A sportvezetők munkáját elismerő Leyrer Richárd-díjat idén Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke vehette át.

Az ünnepségen új évkönyvét is bemutatta az NVESZ: a szakmai kiadvány a 2017-es Világjátékok óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit és eredményeit foglalja össze, sok képpel illusztrálva.

MTI