Az elmúlt évek legnagyobb médiabiznisze: cseh milliárdosé lesz a Markíza!

2019. október 28. - 11:57 | Belföld

Sajtóinformációk szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka aláírták az elmúlt évek egyik legnagyobb médiabizniszéről szóló megállapodást, és a cseh milliárdos, Petr Kellner birtokába kerül az eddig amerikai tulajdonú CME vállalat, mely Szlovákián kívül Csehországban, Romániában, Bulgáriában és Szlovéniában is érdekelt.

Az elmúlt évek legnagyobb médiabiznisze: cseh milliárdosé lesz a Markíza!
Petr Kellner

A milliárdos érdekkörébe tartozó PPF csoport és az amerikaiak tranzakcióját jóvá kell még hagynia a CME részvényeseinek, az Európai Bizottságnak és az egyes országok szabályozó hivatalainak. Ez a folyamat pedig még hónapokig eltarthat - írja a Denník E.

Mindenesetre nem babra megy a játék, a ČTK hírügynökség szerint ugyanis a tranzakció értéke eléri a 2,1 milliárd dollárt, ami a cég piaci tőkeértékének kétszerese.

A CME tulajdonába Szlovákiában a Markíza és a hozzá kötődő kisebb csatornák tartoznak, Csehországban pedig a testvértévé, a Nova, az említett országokkal együtt összesen pedig mintegy 30 csatorna.

Petr Kellner a leggazdagabb cseh, vagyonát mintegy 15,4 milliárd dollárra becsülik, ami négyszer akkora, mint Andrej Babišé. Szlovákiában a PFF a cseh O2-n keresztül az O2 Slovakia mobiloperátor tulajdonosa, emellett 40%-ban birtokolja a két országban a Mall csoport internetes áruházat és a Heureka árösszehasonlítót. További 40% tulajdonosa két másik milliárdos, Daniel Křetínský és Patrik Tkáč. Ugyancsak Kellner a tulajdonosa a Home Credit Slovakia nevű fogyasztási hiteleket nyújtó társaságnak.

A tranzakció egy részének, mintegy 1,15 milliárd eurónak a finanszírozásában részt vállalt több bank, a BNP Paribas, a Crédit Agricole CIB, a Credit Suisse, a HSBC, a Société Générale és az UniCredit.

A PFF világszerte több szektorba, a pénzügyi szolgáltatásokba, telekommunikációba, ingatlan- és biztosítási piacba, gépészetbe, biotechnológiába invesztál, és mintegy 45 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezik.

(TASR/Denník N/Aktuality.sk)

Címkék: Markíza, Petr Kellner, CME