Az elmúlt hetekhez képest enyhült az aszály az országban

2022. augusztus 1. - 18:49 | Régió

Az elmúlt hetekhez képest enyhült az aszály Szlovákiában. Az ország területének mintegy 23 százalékán száraz a talaj. Közép- és Kelet-Szlovákiában közepes vagy nagyon nagy a szárazság. Meteorológiai szempontból jelenleg normális vagy mérsékelten száraz időjárási viszonyok uralkodnak az országban - tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Az elmúlt hetekhez képest enyhült az aszály az országban
Illusztrációs felvétel (Pexels)

„Szinte a teljes felszíni rétegben enyhült az aszály, a mélyebb rétegben a teljes terület mintegy 56 százalékán továbbra is extrém szárazság uralkodik" - közölte az intézet. A talaj relatív, azaz tíz százalékos küszöbérték alatti nedvességtelítettsége csak helyenként, a Duna mentén és Kelet-Szlovákia térségében jellemző. A Szlovák-érchegység (Slovenské Rudohorie) területén akár -80 milliméter, Kelet- és Közép-Szlovákiában pedig szórványosan -40 és -60 milliméter között mozog a csapadékhiány.

Jelenleg Szenice, Pöstyén, Kassa és Nagymihály környékén van nagy szárazság, Ógyallán enyhén nedves időjárási körülmények uralkodnak.

„Az elmúlt 90 napban Svedléren (Švedlár) volt a legnagyobb csapadékhiány -168 milliméter, majd Besztercebánya (158 milliméter), Garamfő (Telgárt -155 milliméter), Mezőlaborc (Medzilaborce -153 milliméter) és Dióska (Orechová -153 milliméter) következik a sorban" - tájékoztatott az SHMÚ. Az intézet hozzátette, hogy -145 milliméter körüli csapadékhiányt regisztráltak Bártfán, Eperjesen és Szepesolasziba (Spišské Vlachy).

TASR

Címkék: aszály, szárazság