Az elmúlt héten több mint 2500-an mondták vissza az AstraZeneca második adagját – a szakértők figyelmeztetnek

2021. május 17. - 20:20 | Belföld

Az elmúlt hét során 2528-an törölték az AstraZeneca Vaxzevria-vakcinájának második beadási időpontját.

Az elmúlt héten több mint 2500-an mondták vissza az AstraZeneca második adagját – a szakértők figyelmeztetnek
Fotó: TASR

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) figyelmezteti az embereket, hogy nagyon fontos a második oltás megfelelő időzítése, ugyanis az emberi szervezet fokozatosan alakítja ki az immunitást. A kutatásokból kiderült, hogy a Vaxzevria-vakcina sokkal nagyobb hatást fejt ki, ha a két oltás között 12 hét telik el, mint ha csak 6 hét telne el.

A szakértők megemlítik, hogy minden gyógyszernek vannak nem kívánt mellékhatásai, amelyek nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél. Megállapításaik szerint a Vaxzevria-vakcina második adagjának beadása után kisebb mennyiségű és intenzitású nem kívánatos tünetek jellemzőek.

A ŠÚKL hozzáteszi: a kellő immunitás kialakításához mindenkinek javasolja a második adag beadását. Kivételt képeznek azok az emberek, akiknél az első adag súlyos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot váltott ki. Ez leggyakrabban az oltás után 15 perccel jelentkezik.

A szakértők 38 fokos lázat meghaladó akut fertőző betegség esetén nem javasolják az oltást. Ha valaki az adott időpontban nem kaphatja meg a második oltást, az intézet azt javasolja, hogy amint lehetséges, essen át az oltáson. A vakcinázási ciklust nem kell elölről megismételni.

Abban az esetben, ha valaki az első és a második adag beadása között megfertőződött koronavírussal, a vakcinázási ciklus azt követően folytatódhat, ha az illető a fertőzés leküzdése után 7 napig nem észleli a fertőzés tüneteit.


TASR/para