Az elmúlt hónapban ennyi embernél mutatták ki a vírus dél-afrikai változatát Szlovákiában

2021. április 13. - 17:59 | Belföld

Szlovákiában továbbra is a koronavírus brit variánsa dominál, amiről egyre többet tudhatunk meg.

Az elmúlt hónapban ennyi embernél mutatták ki a vírus dél-afrikai változatát Szlovákiában
Illusztrációs felvétel (TASR)

Márciusban összesen 1316 mintát vizsgáltak meg, amelyek 94,9 százalékáról derült ki, hogy az eredeti kínai nyavalya brit változatához tartozik. A dél-afrikai verzió az elmúlt hónapban 12 személynél fordult elő, ugyanakkor a Covid19 brazil mutációjának - Csehországgal ellentétben - még nincs nyoma Szlovákiában.

Ezek az adatok a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) márciusi elemzéseiből derültek ki.

Ide tartozik, hogy két egymástól független tanulmány szerint nem halálosabb, de fertőzőbb a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett variánsa. Erről kedden a The Lancet Infectious Diseases és a The Lancet Public Health című tudományos lapokban cikkeztek.

Korábban azt feltételezték, hogy a B.1.1.7 nevet kapott variáns nemcsak könnyebben átadható, mint a Vuhanban felfedezett vírus, hanem nagyobb arányban vezet a megbetegedett páciensek halálához. A két kutatás a 2020 szeptembere és decembere közötti periódust vizsgálta, amikor a B.1.1.7. felbukkant és terjedni kezdett Angliában.

Az első kutatásban brit páciensek részvételével végeztek teljes genomelemzést tavaly november 9. és december 20. között. Akkor a vuhani mellett már a brit variáns is terjedt Londonban.

A kutatók összehasonlították a két variánssal fertőzöttek betegségének súlyosságát. A 341, igazoltan Covid-19-ben szenvedő ember 58 százaléka hordozta a brit, 42 valamely más variánst. Nem találtak összefüggést a súlyos lefolyás és a vírus variánsa között, a B.1.1.7.-tel fertőzöttek 36, a nem B.1.1.7.-tel fertőzöttek 38 százaléka lett súlyan beteg, vagy hunyt el.

(TASR/MTI)